Πόσες φορές δεν έχει τύχει να αντιγράψετε ένα κείμενο ή μια φωτογραφία με την προοπτική να το επικολλήσετε κάπου, αλλά στο μεταξύ χρειάστηκε να αντιγράψετε και κάτι άλλο, ακυρώνοντας την προηγούμενη αντιγραφή;

Το MS Office αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα με το Clipboard, που κρατάει το ιστορικό των πρόσφατων αντιγραφών. Το κακό με αυτό όμως είναι ότι λειτουργεί μόνο στα προγράμματα του Office, ενώ συχνά μπορεί να γίνει και κάπως ενοχλητικό.

Το Ditto, από την άλλη, είναι μια μικρή, ελαφριά εφαρμογή που αναλαμβάνει να διαχειριστεί όλες τις αντιγραφές που κάνει κανείς στα Windows, ανεξαρτήτως προγράμματος. Κρατάει ιστορικό των αντιγραφών αυτών και τις ανακαλεί με απλές πληκτροσυντομεύσεις ή κλικ. Πιο αναλυτικά:

  • Κρατάει ιστορικό αντιγραφών για πολλά είδη περιεχομένου, και όχι μόνο κείμενο (εικόνες, αρχεία κλπ)
  • Διαθέτει επιλογή για επικόλληση του «καθαρού» κειμένου, χωρίς τις μορφοποιήσεις. Μπορείτε, μάλιστα, να ορίσετε τη δική σας συντόμευση για την συγκεκριμένη λειτουργία (π.χ. εγώ προτιμώ το Alt+V).
  • Λειτουργεί ανεξαρτήτως εφαρμογής στην οποία θα γίνει η αντιγραφή. Πρακτικά, οπουδήποτε μπορείτε να κάνετε copy, το Ditto μπορεί να το καταγράψει
  • Το ιστορικό των αντιγραφών μπορεί να φτάσει ακόμη και σε βάθος ημερών, εάν ο χρήστης το επιθυμεί
  • Δεν ενοχλεί καθόλου τον χρήστη και εμφανίζεται μόνο όταν εκείνος το καλέσει
  • Είναι ελαφρύ και γρήγορο
  • Δέχεται πληκτροσυντομεύσεις (keyboard shortcuts), για άμεση ανάκληση των εγγραφών
  • Υποστηρίζει πλήρως τους ελληνικούς χαρακτήρες (γενικά υποστηρίζει πλήρως την κωδικοποίηση UTF-8)
  • Μπορεί να συγχρονίσει τα clipboards πολλών διαφορετικών υπολογιστών (τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα για να γράψω εντυπώσεις).
  • Διαθέτει και portable έκδοση, που δεν χρειάζεται εγκατάσταση

Σε γενικές γραμμές, το Ditto είναι από τα μικρά εκείνα προγραμματάκια που δεν σου γεμίζουν το μάτι όταν τα κατεβάζεις, αλλά που από τη στιγμή που θα τα χρησιμοποιήσεις, απορείς πως ζούσες τόσο καιρό χωρίς αυτά.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ditto-cp.sourceforge.net/

 

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ