To Prezi δεν είναι σε καμία περίπτωση νέος «παίκτης» στον χώρο της δημιουργίας παρουσιάσεων, αφού έχει κυκλοφορήσει επίσημα από το 2009 και όσοι το γνωρίζουν είναι βέβαιο πως εκτιμούν τις δυνατότητές του. Πρόκειται για μια online εφαρμογή που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε αρκετά εύκολα εντυπωσιακές μη-γραμμικές παρουσιάσεις που ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του είδους, το PowerPoint.

image

To Prezi αντιμετωπίζει το κάθε slide με διαφορετικό τρόπο, αφήνοντάς το να καταλάβει διαφορετικό κάθε φορά χώρο, ανάλογα με τον τύπο του περιεχομένου του (κείμενο, εικόνα ή βίντεο). Σε αντίθεση με τα οριοθετημένα slides του PowerPoint, στο Prezi η επιφάνεια εργασίας είναι, πρακτικά, ατελείωτη και ο τρόπος διασύνδεσης μεταξύ των αντικειμένων θυμίζει προγράματα χαρτογράφησης ιδεών τύπου VUE.

Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει τα slides μεταξύ τους, ορίζοντας τη σειρά με την οποία θα εμφανιστούν, ενώ η εναλλαγή από το ένα στο άλλο μπορεί να γίνει είτε «χειροκίνητα» με κλικ από τον ίδιο τον χρήστη, είτε αυτόματα. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πώς ακριβώς εμφανίζεται η παρουσίαση, είναι να δείτε ένα παράδειγμα:

Ο χρόνος που απαιτεί το Prezi για την εκμάθησή του είναι σχετικά μικρός. Το περιβάλλον εργασίας του είναι αρκετά εύχρηστο, αλλά για να μην ψάχνεστε, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στην ενότητα Learn του επίσημου ιστοχώρου του, ώστε να καταλάβετε τη λογική των εργαλείων του.

Το Prezi διαθέτει δωρεάν έκδοση την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατόπιν εγγραφής και προσφέρει 100ΜΒ αποθηκευτικού χώρου. Στην έκδοση αυτή οι παρουσιάσεις σας είναι υποχρεωτικά δημόσιες, ενώ εμφανίζεται επίσης και το λογότυπο της εφαρμογής. Τόσο στο δωρεάν όσο και στα επί πληρωμή πακέτα, ωστόσο, έχετε τη δυνατότητα να «κατεβάσετε» τη δουλειά σας ώστε να την παρουσιάσετε χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο.

Παρόλο που οι παρουσιάσεις του Prezi χρησιμοποιούν Flash, πρόσφατα κυκλοφόρησε και δωρεάν εφαρμογή που επιτρέπει την προβολή τους και στο iPad.

Και μια επισήμανση: εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε το Prezi, έχετε υπόψη ότι δεν υποστηρίζουν όλα τα θέματα της εφαρμογής τους ελληνικούς χαρακτήρες.

» Ηλεκτρονική διεύθυνση: prezi.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Δημιουργήστε μη-γραμμικές παρουσιάσεις με το Prezi (και ξεχάστε το PowerPoint)

  1. Pingback: Το Prezi ξεπερνά τα 10 εκ. χρήστες και φέρνει δυνατότητα εισαγωγής PowerPoint

Comments are closed.