Η λέξη “serendipity” θεωρείται μια από τις πιο δύσκολα μεταφραζόμενες αγγλικές λέξεις και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τάση να κάνει κανείς τυχαίες ανακαλύψεις ενώ ψάχνει για κάτι εντελώς διαφορετικό. Τί πιο αταίριαστο, λοιπόν, για μια εφαρμογή πλοήγησης, να ονομάζεται “Serendipitor”. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, ωστόσο, δικαιώνει απόλυτα το όνομά της, αφού στόχος της δεν είναι να βρει την βέλτιστη δυνατή διαδρομή αλλά την πιο ενδιαφέρουσα, βοηθώντας τον χρήστη της «να βρει κάτι ψάχνοντας για κάτι άλλο».

image

Πώς λειτουργεί το Serendipitor; Ορίζετε το σημείο εκκίνησης και τον προορισμό και η εφαρμογή σχεδιάζει τη διαδρομή μεταξύ των δύο σημείων. Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την πολυπλοκότητα της διαδρομής, ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας.

Καθώς προχωράτε, η εφαρμογή κάνει προτάσεις για πιθανές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε ώστε να παρεκκλίνετε από μια κατά τα άλλα βελτιστοποιημένη πορεία. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτές οι προτάσεις είναι εξίσου ενδιαφέρων, αφού μπορεί για παράδειγμα να σας προτρέπουν να στρίψετε νόμισμα για να αποφασίσετε αν θα προχωρήσετε εμπρός ή πίσω σε έναν συγκεκριμένο δρόμο, να ρωτήσετε περαστικούς ή τραβήξετε φωτογραφίες.

Όταν τελικά φτάσετε στον προορισμό σας, μπορείτε να στείλετε στους φίλους σας με e-mail την ακριβή πορεία που ακολουθήσατε, μαζί με τις παρεκκλίσεις που πραγματοποιήσατε και τις φωτογραφίες που τραβήξατε.

serendipitor image

Το Serendipitor είναι δωρεάν εφαρμογή για iPhone κι αν είστε διατεθειμένοι να βγείτε για λίγο εκτός πορείας, μπορείτε να το κατεβάσετε από το iTunes Store.

Μπορεί η πρακτική του αξία να είναι περιορισμένη, έχει ωστόσο σίγουρα το ενδιαφέρον του αφού, όπως αναφέρει ο δημιουργός του, «το να βρει κανείς τη βέλτιστη διαδρομή από το σημείο Α στο σημείο Β δεν είναι πια πρόβλημα. Το να συνειδητοποιήσει όμως όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ίσως να είναι πιο δύσκολο».

Κι αν όλα αυτά δεν σας έπεισαν, θυμηθείτε ότι κι ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική ψάχνοντας την Ινδία.

via: Serial Consign

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Serendipitor: ένας εναλλακτικός πλοηγός που σας βοηθά να …χάσετε το δρόμο σας

  1. Pingback: Πειραματική ταινία αλλάζει με κάθε νέα της προβολή

Comments are closed.