Πάνω από 10.000 φωτογραφίες που αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου της συλλογής του Μουσείου Τέχνης Walters της Βαλτιμόρης είναι πλέον διαθέσιμες online όχι μόνο για δωρεάν προβολή αλλά και για ελεύθερο κατέβασμα. Οι εικόνες είναι ελεύθερες από πνευματικά δικαιώματα αφού η συλλογή του μουσείου αποτελεί, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, «κοινό κτήμα» κάτι που διευκολύνει την συγκεκριμένη κίνηση.

image

Η αλήθεια είναι ότι από τεχνικής άποψης οι χρήστες μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να κατεβάσουν αν ήθελαν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, η εισαγωγή των οποίων είχε αρχίσει να γίνεται ήδη από το 2007. Παρόλα αυτά, με τον (ιδιαίτερα πετυχημένο) επανασχεδιασμό του ιστοχώρου η επιλογή αυτή έγινε πλέον προφανής και ξεκαθαρίζει κάθε αμφιβολία σε όσους ανησυχούσαν για τη νομιμότητα της πράξης.

image

Τα διαθέσιμα έργα βρίσκονται στη διεύθυνση art.thewalters.org και περιλαμβάνουν έργα από πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους που εκτείνονται από την αρχαία Αίγυπτο έως την Αμερική του 18ου και την Ευρώπη του 19ου αιώνα. Επίσης, θα συναντήσετε και αρκετά ελληνικά εκθέματα.

Πηγή: The Baltimore Sun, via @openculture

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ