Η Παρασκευή δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα αφού, ως τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας, δεν είναι λίγοι αυτοί που την προτιμούν ακόμη κι από το ίδιο το Σάββατο. Δεν είναι όμως συνηθισμένη ούτε και για τον κόσμο του Twitter, καθώς έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που οι χρήστες εκφράζουν ο ένας στον άλλο την εκτίμησή τους, προτείνοντας ανθρώπους που αξίζει να κάνεις follow. Πρόκειται για το γνωστό στα περισσότερα μέλη της υπηρεσίας #FF – ή αλλιώς, FollowFriday. Πώς όμως ξεκίνησε το όλο «έθιμο» και κατέληξε η Παρασκευή να γίνει – μεταξύ άλλων – η …επίσημη ημέρα του Twitter;

Η απάντηση είναι αρκετά απλή, αφού όλα ξεκίνησαν από – τί άλλο – ένα Tweet. Το έκανε ο @micah (Micah Baldwin) στις 16 Ιανουαρίου 2009 και έγραφε τα εξής: “I am starting Follow Fridays. Every Friday, suggest a person to follow, and everyone follow him/her. Today its @fancyjeffrey & @w1redone.”.

Το πρώτο Follow Friday Tweet

Η παραπάνω εικόνα προέρχεται από το προσωπικό website του Baldwin, ενώ το ίδιο το Tweet, είναι, φυσικά, ακόμη διαθέσιμο online. Η ανταπόκριση στην πρόταση του Baldwin ήταν άμεση, με την πρώτη απάντηση να έρχεται από τον @mykloverntine. Η πρώτη απάντηση στο πρώτο Follow Friday Tweet

Λίγα λεπτά αργότερα δημιουργήθηκε και το hashtag #followfriday και η εξάπλωσή του μέσα στη μέρα ήταν μεγάλη.

Η εξάπλωση του Tweet κατά τις πρώτες του ώρες

Αξίζει να σημειωθεί πως το hashtag #ff δεν δημιουργήθηκε από την αρχή αλλά προτάθηκε αρκετά αργότερα από τον Baldwin, για πρακτικούς, φυσικά, λόγους (ώστε να μένει περισσότερος χώρος στο μήνυμα).

Πηγές: WebProNews, Learn to Duck, με αφορμή την ερώτηση του @stathisdrogosis

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

6 thoughts on “Πώς ξεκίνησε το #ff (FollowFriday) στο Twitter;

Comments are closed.