Ανάμεσα στις πρόσφατες αλλαγές που πραγματοποίησε το Twitter περιλαμβανόταν και μία επίσημη επέκταση για τον Firefox. Το Twitter για Firefox απευθύνεται σε συστηματικούς χρήστες της υπηρεσίας και τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούν γρήγορες αναζητήσεις στο Twitter απευθείας από την μπάρα διευθύνσεων του browser τους. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα βασικά χαρακτηριστικά της επέκτασης…

Εγκατάσταση

Το Twitter για Firefox εγκαθίσταται όπως κάθε άλλη επέκταση του δημοφιλούς browser. Μάλιστα, όπως έχει αρχίσει να συμβαίνει με πολλές νέες επεκτάσεις του Firefox 4, δεν απαιτείται η επανεκκίνηση του προγράμματος για να ενεργοποιηθεί.

Το Αpp Tab

imageΜετά την εγκατάστασή της, η επέκταση δημιουργεί ένα “App Tab”. Για όσους δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, τα app tabs είναι ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Firefox που σας επιτρέπει να δημιουργείτε ειδικές καρτέλες για τις ιστοσελίδες που θέλετε να έχετε μόνιμα ανοιχτές. Τα app tabs δεν περιλαμβάνουν τίτλο αλλά εμφανίζουν μόνο το εικονίδιο (favicon) της σελίδας, για εξοικονόμηση χώρου.

Το app tab του Twitter φωτίζεται κάθε φορά που προστίθενται νέα tweets στο timeline σας, ενώ με τη μεταφορά του κέρσορα επάνω του εμφανίζει τον αριθμό τους.

Ασφαλώς, το app tab δεν είναι τίποτα που δεν θα μπορούσατε να το πετύχετε και μόνοι σας, αφού αποτελεί εγγενή λειτουργία του Firefox και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ανοιχτή καρτέλα (θα μπορούσατε, δηλαδή, να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα και χωρίς την εγκατάσταση της επέκτασης).

Η αναζήτηση

Η σημαντικότερη λειτουργία της επέκτασης είναι η δυνατότητα γρήγορης μετάβασης στη σελίδα ενός χρήστη ή θέματος απευθείας από την μπάρα διευθύνσεων του Firefox. Η χρήση είναι απλή: Πληκτρολογώντας το @ ενεργοποιείται αυτόματα η αναζήτηση της επέκτασης και οτιδήποτε γράψετε στη συνέχεια θα οδηγήσει στα σχετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το @freeweird θα σας στείλει απευθείας εδώ. Ομοίως, πληκτρολογώντας # και το όνομα του θέματος, θα μεταβείτε απευθείας στη σελίδα του.

image image

imageΕπιπλέον, στην περιοχή γρήγορης αναζήτησης του browser, μαζί με τις υπόλοιπες μηχανές (Google, Bing,Yahoo, Amazon, Wikipedia κλπ) έχει πλέον προστεθεί και το Twitter, επιτρέποντάς σας να πραγματοποιείτε απευθείας αναζητήσεις σε αυτό.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί, παρόλο που δεν έχει σχέση με αυτή καθαυτή την επέκταση, είναι η εμφανής βελτίωση των αποτελεσμάτων που πλέον έχουν μεγαλύτερη σχετικότητα από παλιότερα, ενώ εμφανίζουν όχι μόνο tweets, αλλά και φωτογραφίες και βίντεο (με εντυπωσιακό μάλιστα τρόπο).

image

Ε και λοιπόν;

Εάν συνηθίζετε να ελέγχετε το Twitter από τον επίσημο ιστοχώρο, τότε το Twitter για Firefox σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμο, χωρίς ωστόσο να προσθέτει κάτι εντυπωσιακό στην εμπειρία χρήσης σας. Εάν, από την άλλη, χρησιμοποιείτε ήδη κάποιον client, μάλλον θα αδιαφορήσετε.

Αυτό που πάντως φαίνεται ξεκάθαρα, για ακόμη μία φορά, είναι η πρόθεση του Twitter να βελτιώσει με κάθε τρόπο τις επίσημες εφαρμογές του και να πείσει το κοινό του να εγκαταλείψει τους τρίτους clients, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, την διατήρηση κοινής εμπειρίας χρήσης ανεξαρτήτως πλατφόρμας.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουνίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ