Η έκδοση 1.1 του API του Twitter, που τόσες συζητήσεις προκάλεσε κατά την διάρκεια του περασμένου μήνα, είναι και τυπικά γεγονός, με την εταιρεία να ανακοινώνει επίσημα την έναρξη της λειτουργίας του. Παράλληλα, αναβαθμίζει τους όρους χρήσης δίνοντας προθεσμία έως τις 5 Μαρτίου 2013 στους προγραμματιστές για να συμμορφωθούν.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία το παλιό API (έκδοση 1.0) θα πάψει να είναι διαθέσιμο και οι λειτουργίες που βασίζονται σε αυτό και δεν υποστηρίζονται από την έκδοση 1.1 θα πάψουν να λειτουργούν.

Ο σημαντικότερος, ίσως, περιορισμός του νέου API του Twitter αφορά το όριο των 100.000 token  – των χρηστών, δηλαδή, που μπορεί να έχει μία εφαρμογή. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο περιορισμός αφορά μόνο τις εφαρμογές τύπου client, που «μιμούνται την εμπειρία χρήσης του Twitter» (δείτε, για παράδειγμα, την περιπτωση του Tweetbot). Σε περίπτωση που μια εφαρμογή ξεπερνά το παραπάνω όριο, θα πρέπει να μιλήσει απευθείας με το Twitter, ελπίζοντας το τελευταίο να αυξήσει το όριο.

Ακόμη κι αν τελικά οι δημοφιλείς εφαρμογές που σύμφωνα με τους νέους όρους χρήσης βρίσκονται στα όρια βρουν, τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την άκρη, είναι σαφές ότι το Twitter θέλει πλέον να «καθοδηγήσει» τους προγραμματιστές προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Το κατά πόσο οι κινήσεις της εταιρείας είναι δικαιολογημένες ή όχι, πάντως, σηκώνουν συζήτηση, αφού το Twitter έγινε αυτό που είναι σήμερα εν μέρει και χάρη στη συμβολή όλων αυτών των τρίτων εφαρμογών (clients ή μη). Από την άλλη, για αρκετά χρόνια η κατάσταση θύμιζε «ξέφραγο αμπέλι», με το ίδιο το Twitter να αναπτύσσεται απελπιστικά αργά, αφήνοντας σε τρίτους την ανάπτυξη υπηρεσιών που θα έπρεπε να προσφέρει εγγενώς το ίδιο.

Πηγές: The Next Web, TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ