Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, η Canonical ανακοίνωσε μια νέα έκδοση του Ubuntu σχεδιασμένη αποκλειστικά για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες. Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος προορίζεται για όλες τις κατηγορίες συσκευών, από φτηνά τηλέφωνα έως «υπερτηλέφωνα» τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως πλήρεις υπολογιστές.

Πρόκειται για κίνηση που δεν προκαλεί έκπληξη από την πλευρά της Canonical, αν και έρχεται κάπως καθυστερημένα, σε μια αγορά όπου κυριαρχούν το Android και το iOS, με την Microsoft να προσπαθεί να μπει κι αυτή στο παιχνίδι.

Το Ubuntu για τηλέφωνα δεν είναι ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα, αλλά μάλλον πρόκειται για μια παραλλαγή του Ubuntu ειδικά σχεδιασμένη για φορητές συσκευές. Εδώ είναι που διαφοροποιείται η πρόταση της Canonical, αφού η πλατφόρμα μπορεί να μετατρέψει το κινητό σε πλήρες PC όταν συνδεθεί με οθόνη, ποντίκι και πληκτρολόγιο.

phone-naturally-neat[1]

Ίσως θυμάστε πως κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρήσει η εταιρεία και πριν από ένα χρόνο, με το Ubuntu για Android, το οποίο, όμως, παρά την ενδιαφέρουσα ιδέα του, δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε. Παρόλα αυτά, το Ubuntu για Android είναι ένα ξεχωριστό προϊόν που η Canonical θα συνεχίσει να αναπτύσσει.

Το Ubuntu για τηλέφωνα, από την άλλη,  θα μπορεί να τρέξει αυτόνομα σε συσκευές χωρίς να εξαρτάται από το Android. Το περιβάλλον χρήσης του θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά – τουλάχιστον έτσι όπως τα περιγράφει η ίδια η Canonical:

  • Υποστήριξη χειρονομιών και από τέσσερις γωνίες της οθόνης, που θα επιτρέπουν τον εντοπισμό του περιεχομένου και την εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών γρηγορότερα από ότι στα άλλα τηλέφωνα.
  • Απλό περιβάλλον που δεν θα έχει εμφανή κουμπιά. Γενικά όλα τα εργαλεία ελέγχου και πλοήγησης θα εμφανίζονται με χειρονομίες όταν τα χρειάζεται ο χρήστης.
  • Όμορφη ενιαία αναζήτηση για εφαρμογές, περιεχόμενο και προϊόντα.
  • Υποστήριξη φωνητικών εντολών για κάθε εφαρμογή.
  • Υποστήριξη εγγενών (native) ή HTML5 εφαρμογών.

imageimage

Προσπαθώντας να αποφύγει τον κατακερματισμό που παρατηρείται στο Android, η Canonical θα παρέχει υπηρεσίες που θα προσπαθήσουν να αποφορτίσουν τους προγραμματιστές από την πολυπλοκότητα που συνεπάγεται η διατήρηση πολλαπλών βάσεων του κώδικά τους. Με αυτό τον τρόπο θέλει να τους αφήσει να εστιάσουν στον σχεδιασμό της συσκευής και την ενσωμάτωση της πλατφόρμας.

Επίσης, το Ubuntu Software Centre, το κέντρο λογισμικού του Ubuntu, θα επεκταθεί στα τηλέφωνα, ώστε να λειτουργήσει ως κατάστημα εφαρμογών. Παράλληλα με τις εγγενείς εφαρμογές, όμως, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι online εφαρμογές σε HTML5. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα επιτρέπει την προσαρμογή κάθε διαδικτυακής υπηρεσίας σε εφαρμογή του τηλεφώνου, που θα τρέχει ανεξάρτητα από τον browser, με δικό της εικονίδιο και πρόσβαση στις υπηρεσίες του συστήματος.

phone-photo-camera[1]

Φυσικά, όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά το μεγάλο στοίχημα της Canonical δεν είναι άλλο από το να καταφέρει να πείσει τους κατασκευαστές να συνεργαστούν μαζί της και να ενσωματώσουν το Ubuntu για τηλέφωνα στις συσκευές τους.

Πηγή: ars technica, Ubuntu.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Η Canonical αποκαλύπτει το Ubuntu για τηλέφωνα

  1. Pingback: H Canonical παρουσίασε το Ubuntu για Tablet

  2. Pingback: Ubuntu: Tου πάει το tablet

Comments are closed.