Ενάμιση μήνα μετά την ανακοίνωση του Ubuntu για τηλέφωνα, η Canonical ανακοίνωσε μια νέα, ειδική έκδοση της διανομής ειδικά για συσκευές tablet. Αν και, φυσικά, θα μπορούσατε εύλογα να ισχυριστείτε ότι το Ubuntu μπαίνει πολύ αργά σε μια αγορά όπου λίγο ή πολύ είναι ξεκάθαροι οι πρωταγωνιστές, η αλήθεια είναι πως το Ubuntu για Tablet εμφανίζει αρκετό ενδιαφέρον στον τρόπο που την προσεγγίζει.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του Ubuntu για Tablet έχει να κάνει με το θέμα του multitasking, της ταυτόχρονης εκτέλεσης, δηλαδή, διαφορετικών εφαρμογών στην ίδια οθόνη. Με μια λειτουργία που ονομάζει “side stage” και θυμίζει αρκετά την λογική των Windows 8, επιτρέπει την εκτέλεση μιας εφαρμογής τηλεφώνου δίπλα σε μια εφαρμογή tablet, σε ένα μικρότερο παράθυρο.

image

Επίσης, η πλατφόρμα θα υποστηρίζει πολλαπλούς λογαριασμούς χρηστών στους οποίους, μάλιστα, θα κρυπτογραφεί τα προσωπικά δεδομένα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Το συγκεκριμένο πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό, αν σκεφτεί κανείς πως το tablet είναι η κατ’ εξοχήν συσκευή που χρησιμοποιείται από όλη την οικογένεια.

Για να πάρετε μια καλύτερη γεύση των δυνατοτήτων του Ubuntu για Tablet, μπορείτε να δείτε το 6λεπτο βίντεο που ακολουθεί, όπου ο ιδρυτής της Canonical, Mark Shuttleworth, παρουσιάζει τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του.

Όπως αναφέρει το Extremetech, απώτερος στόχος της Canonical είναι να καταφέρει, τελικά, να δημιουργήσει μία έκδοση του Ubuntu που να μπορεί να λειτουργήσει μεταξύ διαφορετικών συσκευών, είτε φοράνε επεξεργαστή αρχιτεκτονικής x86 είτε ARM – από μεγάλες συσκευές όπως τηλεοράσεις και PC έως τα tablet και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Εάν, μάλιστα, όλα πάνε σύμφωνα με τις προσδοκίες, η Canonical εκτιμά πως, λόγω της επέκτασής της σε τόσες διαφορετικές αγορές, θα καταφέρει μέσα στο 2015 να φτάσει τα 200 εκατομμύρια χρήστες, από τα 30 εκ. που έχει σήμερα.

Ασφαλώς, το αν θα καταφέρει το Ubuntu να κερδίσει αξιόλογο μερίδιο στην αγορά είναι μια άλλη ιστορία. Πάντως, αν κρίνουμε από την πρώτη αυτή παρουσίαση, πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν την λες με τίποτα άσχημη.

ubuntu-tv-pc-smartphone-tablet-640x474[1]

Πηγή: Extremetech

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ