Παραμένοντας πιστή στον 6μηνο κύκλο αναβαθμίσεων, η Canonical ανακοίνωσε την επίσημη διάθεση του Ubuntu 12.10. Βασικό χαρακτηριστικό της τελευταίας αυτής έκδοσης της δημοφιλούς Linux διανομής είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιεί τις cloud υπηρεσίες, ενσωματώνοντάς τες άμεσα στην επιφάνεια εργασίας του χρήστη.

Κύριος εκφραστής αυτής της φιλοσοφίας είναι η νέα λειτουργία του “Unity Web Apps”, που επιτρέπει σε περισσότερους από 30 δημοφιλείς ιστοχώρους να «ενσωματωθούν» στο περιβάλλον του Ubuntu σαν να επρόκειτο για κανονικές εφαρμογές. Από τη στιγμή που ο χρήστης το επιλέξει, υπηρεσίες και εφαρμογές όπως το Gmail, το YouTube, το Twitter, η Amazon, το Facebook, το Reddit, το LinkedIn και αρκετές ακόμη, τρέχουν σε δικά τους παράθυρα και αξιοποιούν μια σειρά λειτουργιών του Unity όπως οι ειδοποιήσεις και οι «έξυπνες» συντομεύσεις των quicklists.

ubunture[1]

Εκπρόσωπος της Canonical εξηγεί πως το Ubuntu 12.10 είναι «το λειτουργικό σύστημα για την εποχή των πολλών συσκευών. Διευκολύνει σημαντικά τη ζωή των χρηστών προσαρμόζοντας το Ubuntu στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν σήμερα πρόσβαση στο περιεχόμενό τους: online και στον σκληρό τους δίσκο, στη δουλειά και στο σπίτι, στο τηλέφωνο και, φυσικά, στο PC».

Μια δεύτερη χαρακτηριστική προσθήκη αφορά τις προτάσεις προϊόντων από την Amazon, οι οποίες ενσωματώνονται σε λειτουργίες του desktop όπως η αναζήτηση εφαρμογών. Πρόκειται για λειτουργία που αρχικά είχε προκαλέσει αναπόφευκτες αντιδράσεις και που στην τελική Ubuntu 12.10 ο χρήστης μπορεί, αν το επιθυμεί, να την απενεργοποιήσει.

cantmissit[1]

Αρκετά ενδιαφέρουσα, επίσης, είναι η προσθήκη του Unity Previews, που επιτρέπει στον χρήστη, κάνοντας δεξί κλικ πάνω σε μία εφαρμογή ή αρχείο που βρίσκεται στην επιφάνεια του Dash, να δει επιπρόσθετες πληροφορίες, κουμπιά ελέγχου και επιλογές.

music-preview[1]

Κατά τα άλλα, το Ubuntu 12.10 έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιμέρους βελτιώσεις στο περιβάλλον χρήσης του και δείχνει να είναι ένα αρκετά ελκυστικό και μοντέρνο λειτουργικό σύστημα που, κρίνοντας από το ότι στην αρχική του σελίδα παροτρύνει τους χρήστες να «αποφύγουν τον μπελά των Windows 8», δεν του λείπει η αυτοπεποίθηση. Αν με όλα αυτά ψηθήκατε να το δοκιμάσετε, μπορείτε να το κατεβάσετε, εντελώς δωρεάν, στο ubuntu.com/download.

Πηγή: OMG!Ubuntu!

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ