revo-exampleΈχετε αναρωτηθεί ποτέ αν θα μπορούσατε να βρείτε με κάποιο τρόπο τις διευθύνσεις με τις  οποίες επικοινωνούν κατά καιρούς τα διάφορα προγράμματα του υπολογιστή σας όταν π.χ. κατεβάζουν αυτόματες ενημερώσεις (για να πάρουμε το πιο «προσιτό» παράδειγμα);

Αν δυσκολεύεστε ακόμη και να φανταστείτε το λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να σας απασχολήσει ένα τέτοιο ερώτημα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να θέλετε να κατεβάσετε «χειροκίνητα» τα τελευταία updates του antivirus ή των Windows σας, ώστε να τα εγκαταστήσετε αργότερα σε υπολογιστή που δεν έχει γρήγορη σύνδεση internet.

Το URL Snooper είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που παρακολουθεί την κίνηση του δικτύου σας και σας επιτρέπει να «ξετρυπώσετε» τέτοιου είδους κρυφές διευθύνσεις, αποκαλύπτοντάς σας την πλήρη τους διαδρομή.

Η εγκατάσταση του προγράμματος ακολουθεί την συνηθισμένη διαδικασία εγκατάστασης ενός προγράμματος στα Windows. Μόνη διαφορά πως σε κάποιο σημείο θα σας ζητήσει να εγκαταστήσετε έναν driver που λέγεται WinPcap. Αφού το κάνετε, είσαστε πλέον έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα. Όταν τρέξετε το URL Snooper για πρώτη φορά, θα αναγνωρίσει αυτόματα τη συσκευή δικτύου σας (network adapter).

launch-wincap wincap-drivernetwork-adapter network-adapter-found

sniff Από εκεί και πέρα, για να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να επιλέξετε “Sniff Netwofk” και να το αφήσετε να τρέχει, ώστε να παρακολουθεί όλα τα URL που χρησιμοποιούνται από οποιοδήποτε πρόγραμμα τρέχει εκείνη τη στιγμή στον υπολογιστή σας. Το URL Snooper περιλαμβάνει τη δυνατότητα φιλτραρίσματος των αποτελεσμάτων βάσει λέξεων-κλειδιών, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε ευκολότερα αυτό που αναζητάτε.

revo-example Για τις ανάγκες αυτής εδώ της παρουσίασης, το δοκίμασα εντοπίζοντας το αρχείο που κατεβάζει το Revo Uninstaller κατά την αυτόματη ενημέρωση (autoupdate). Όπως φαίνεται και στη διπλανή εικόνα, ο εντοπισμός ήταν επιτυχής.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το URL Snooper είναι πολλοί. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε τις απευθείας διευθύνσεις streams (ραδιοφωνικών ή βίντεο), τα αρχεία που κατεβάζει η αυτόματη ενημέρωση των Windows ή ακόμα και τα απευθείας links για τα βίντεο του Youtube και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών.

Το URL Snooper είναι ένα πρόγραμμα που διατίθεται ελεύθερα μετά από δωρεάν εγγραφή, έχει όμως μια μικρή ιδιαιτερότητα σε αυτό τον τομέα: για να αποκτήσετε την άδεια χρήσης του προγράμματος απαιτείται να κάνετε εγγραφή στο forum της εφαρμογής. Η άδεια αυτή ισχύει για έξι μήνες, οπότε και θα πρέπει να ξαναεπισκεφτείτε το forum για να την ανανεώσετε – εντελώς δωρεάν και πάλι. Μετά το πέρας ενός χρόνου, το πρόγραμμα είναι πλέον ολοκληρωτικά δικό σας. Ας σημειώσω βέβαια ότι εγώ το χρησιμοποίησα χωρίς να κάνω καν εγγραφή και δεν συνάντησα κάποιο πρόβλημα ή την παραμικρή ενόχληση.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/aUYfSJ

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ