Wikipedia

Το ίδρυμα Wikimedia, γνωστό κυρίως από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, ξεκινά την ανάπτυξη του Wikidata, ενός από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα στην ιστορία του και πρώτο από το 2006. Το Wikidata πρόκειται για μια νέα προσπάθεια που επιχειρεί να δημιουργήσει μια σημασιολογική βάση γνώσεων που θα μπορεί να διαβαστεί αλλά και να επεξεργαστεί όχι μόνο από ανθρώπους, αλλά και από μηχανές. Σε αντίθεση, δηλαδή, με παλιότερες προσπάθειες του ιδρύματος όπως το DBpedia, με το Wikidata τα δεδομένα δεν θα είναι απλώς διαθέσιμα, αλλά και επεξεργάσιμα από όλους.

Η ίδια η Wikipedia θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο να κάνει όλες τις διαφορετικές εκδόσεις της ανά χώρα να είναι συγχρονισμένες ως προς τα βασικά δεδομένα που περιλαμβάνουν (π.χ. ημερομηνίες). Αυτό είναι και ένα από τα βασικά προβλήματα της εγκυκλοπαίδειας σήμερα, αφού η Αγγλική, η Γερμανική, η Γαλλική και η Ολλανδική έκδοση έχουν το περισσότερο υλικό, με τις υπόλοιπες γλώσσες να υπολείπονται σημαντικά.

Η Wikipedia ετοιμάζει το επόμενο στάδιο στην εξέλιξή της, με το Wikidata

Εκτός από αυτό, όμως, το Wikidata θα δώσει την δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν διαφορετικού τύπου ερωτήσεις, έξυπνες και πιο σύνθετες, όπως για παράδειγμα «ποιες από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου έχουν γυναίκα δήμαρχο». Σήμερα ερωτήματα σαν κι αυτό απαντώνται από λίστες που δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Το Wikidata, αντίθετα, θα μπορεί να συνθέτει επιτόπου και αυτόματα τις πιο ενημερωμένες απαντήσεις.

Η αρχική ανάπτυξη του έργου έχει ανατεθεί στο Γερμανικό παράρτημα της Wikipedia, το Wikimedia Deutchland, κυρίως γιατί οι πρώτοι πειραματισμοί που οδήγησαν στη σύλληψη της ιδέας έγιναν στην Γερμανία. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, πάντως, η ευθύνη του έργου θα περάσει στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος Wikimedia, με την αλλαγή σκυτάλης να έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2013.

Το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων περιλαμβάνει την δημιουργία μίας σελίδας Wikidata για κάθε καταχώρηση της Wikipedia, και στις 280 υποστηριζόμενες γλώσσες της εγκυκλοπαίδειας. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί η κοινή πηγή δομημένων δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σε όλα τα άρθρα, ανεξαρτήτως της γλώσσας στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα, η ημερομηνία γέννησης κάποιου θα καταχωρείται σε ένα μόνο σημείο: το Wikidata. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2012.

Στη δεύτερη φάση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012, οι συντάκτες θα μπορούν να προσθέτουν και να επεξεργάζονται δεδομένα στο Wikidata, ενώ στην τρίτη φάση θα είναι δυνατή η αυτόματη δημιουργία λιστών και γραφημάτων που βασίζονται στα δεδομένα αυτά και που στη συνέχεια θα ενσωματωθούν στις σελίδες της Wikipedia.

Όλα τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει το Wikidata θα δημοσιευθούν δωρεάν υπό την άδεια Creative Commons, κάτι που σημαίνει πως θα είναι διαθέσιμα για χρήση από τρίτες εφαρμογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χρηματοδοτών του έργου βρίσκεται και η Google, για την οποία το TechCrunch πιστεύει πως δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει στη συνέχεια τα δεδομένα του Wikidata για την μηχανή αναζήτησής της. Άλλωστε, πρόσφατα είχαμε δει ότι η εταιρεία κινείται προς την κατεύθυνση της σημασιολογικής αναζήτησης, φιλοδοξώντας να προσφέρει «έξυπνες» απαντήσεις στα αποτελέσματά της. Ίσως, λοιπόν, τα δεδομένα του Wikidata να αποτελέσουν μία από τις βασικές της πηγές.

Πηγή: TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 1 Απριλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ