Wikipedia

Όπως είχαμε προαναγγείλει από χθες, η Wikipedia συμμετέχει στις διαμαρτυρίες κατά των νομοσχεδίων SOPA και PIPA αναστέλλοντας τη λειτουργία της αγγλικής της έκδοσης για ένα ολόκληρο 24ωρο – και συγκεκριμένα, μέχρι τις 7 το πρωί της Πέμπτης. Όπως όμως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου είδους «μπλοκαρισμάτων», υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα παρακάμψετε και να αποκτήσετε πρόσβαση στο κρυμμένο περιεχόμενο – εάν, φυσικά, δεν μπορείτε να ζήσετε ούτε μια μέρα χωρίς τη Wikipedia. Ας δούμε εδώ 3 από τους πιο προφανείς:

  • Wikipedia mobile: Ίσως ο πιο απλός τρόπος, αφού αρκεί να επισκεφθείτε την mobile έκδοση της Wikipedia, που έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάζεται από το blackout.  
  • Απενεργοποίηση της JavaScript: Από τη στιγμή που η υλοποίηση της Wikipedia για το blackout χρησιμοποιεί javascript, μπορείτε να το παρακάμψετε απενεργοποιώντας απλώς την υποστήριξη javascript στον brower σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε τη JavaScript ανοιχτή αλλά με το που θα ανοίξει η κανονική σελίδα και πριν φορτώσει η σελίδα διαμαρτυρίας θα πρέπει να πατήσετε το Escape, ώστε να ακυρώσετε το φόρτωμα της τελευταίας.
  • Google cache: Εάν για κάποιο λόγο τα παραπάνω δεν σας κάνουν, μια πάντα αποτελεσματική εναλλακτική είναι να αναζητήσετε τη σελίδα που θέλετε μέσω Google και να φορτώσετε την αποθηκευμένη έκδοσή της μέσω του Google cache αντί να την επισκεφθείτε απευθείας.

Wikipedia blackout

Φυσικά, πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι ενδεχόμενη παράκαμψη του blackout αποδυναμώνει την ένταση της διαμαρτυρίας. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η κίνηση είναι συμβολική (διαφορετικά η Wikipedia θα είχε κλείσει και τη mobile έκδοση της), πως για την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών θα παραμείνει έτσι κι αλλιώς μη προσβάσιμη σήμερα, αλλά και πως ο στόχος τελικά δεν είναι να τιμωρηθούν οι χρήστες αλλά να προσομοιωθούν οι συνέπειες της ενδεχόμενης ψήφισης του SOPA. Και όπως υπάρχουν τρόποι να παρακάμψει κανείς αυτό το προσωρινό blackout, έτσι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βρισκόταν τρόποι για να παρακαμφθεί και το ίδιο το SOPA, εάν τελικά κατάφερνε να περάσει.

Πηγή: TorrentFreak

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Χρειάζεστε επειγόντως τη Wikipedia; – 3 τρόποι για να παρακάμψετε το blackout

Comments are closed.