Wikipedia

Το μοντέλο των app stores είναι πιο άμεση απειλή για την διαδικτυακή ελευθερία ακόμη και από τις παραβιάσεις τις ουδετερότητας του διαδικτύου (net neutrality), σύμφωνα με τον ιδρυτή της Wikipedia, Jimmy Wales. Ο Wales θεωρεί ότι τέτοιου είδους καταστήματα εφαρμογών αποτελούν απειλή για ένα πλουραλιστικό και ανοιχτό οικοσύστημα και πως «αφού κατέχουμε μια συσκευή, θα έπρεπε να την ελέγχουμε».

Οι δηλώσεις έγιναν στα πλαίσια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας για τον εορτασμό των 10 χρόνων της Wikipedia. Αναφερόμενος στο θέμα της ουδετερότητας του διαδικτύου, ο Wales υποστήριξε πως πολλές από τις ανησυχίες που εκφράζονται είναι μόνο θεωρητικές και δεν αποτελούν άμεση απειλή. Συγκεκριμένα, ενώ θεωρεί πως το όλο θέμα είναι πολύπλοκο, σε πολλά σημεία αντιμετωπίζεται με υπερβολικό τρόπο, αφού επικεντρώνεται σε φόβους για το τί θα μπορούσε να συμβεί, παρά για το τί συμβαίνει.

Όσο για την ίδια τη Wikipedia και το κατά πόσο θα πρέπει να αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο, ο ιδρυτής της θεωρεί ότι ναι μεν αποτελεί σημαντική πηγή αλλά αποθαρρύνει τους πανεπιστημιακούς φοιτητές από το να την παραθέτουν σε εκθέσεις και διατριβές – όπως θα έπρεπε να κάνουν και με οποιαδήποτε άλλη εγκυκλοπαίδεια.

Κατά τα άλλα, ένας από τους μελλοντικούς στόχους της είναι η διεύρυνση του προφίλ των χρηστών που συμμετέχουν στη διαμόρφωσή της, ενδεχομένως μέσω της απλοποίησης του τρόπου εισαγωγής των κειμένων. Αυτή τη στιγμή το 87% των συντακτών της εγκυκλοπαίδειας είναι άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 26 χρόνια και διπλάσιο αριθμό διδακτορικών σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Πηγή: Tech.Blorge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ