Φροντίζοντας ώστε η ανακοίνωση να συμπέσει με τη συμπλήρωση 12 χρόνων από την ίδρυση της Wikipedia, το Ίδρυμα Wikimedia παρουσίασε το δωδέκατο επίσημο έργο του. Πρόκειται για το Wikivoyage, έναν δωρεάν και απαλλαγμένο από διαφημίσεις online ταξιδιωτικό οδηγό που μπορεί, όπως και η Wikipedia, να εμπλουτιστεί και να υποστεί επεξεργασία από οποιονδήποτε.

Προς το παρόν το Wikivoyage είναι διαθέσιμο σε 9 γλώσσες (Ολλανδικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά και Σουηδικά) και ήδη διαθέτει γύρω στα 50.000 άρθρα που επεξεργάζονται και βελτιώνονται από μια ομάδα περίπου 200 εθελοντών.

Μεγάλο μέρος του περιεχομένου της υπηρεσίας προήλθε από το Wikitravel, που ανήκει στην Internet Brands, εταιρεία με την οποία το Ίδρυμα Wikimedia είχε αρκετές ανταλλαγές μηνύσεων λόγω του συγκεκριμένου θέματος (οπότε καταλαβαίνετε ότι το κλασσικό “it’s complicated” του Facebook ταιριάζει γάντι για να περιγράψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών).

Για την ιστορία, το Wikivoyage λειτουργούσε ως ενεργός ταξιδιωτικός οδηγός βασισμένος στην τεχνολογία του Wiki από το 2006, υποστηριζόμενο από τον Γερμανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wikivoyage Association.

Κάποια στιγμή οι συμμετέχοντες σε αυτό ζήτησαν να μεταφέρουν το περιεχόμενό τους και να δωρίσουν το όνομα της υπηρεσίας σε ένα νέο έργο που θα φιλοξενούταν από το Ίδρυμα Wikimedia, το οποίο έτσι κι αλλιώς είχαμε ήδη δει από το καλοκαίρι του 2012 να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας online ταξιδιωτικού οδηγού. Η πρόταση εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2012, οπότε και το Wikivoyage μπήκε σε φάση δοκιμαστικής (beta) λειτουργίας.

Πηγή: TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ