Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναβάθμιση στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις φωτογραφίες του πραγματοποίησε το WordPress.com, αξιοποιώντας τα δεδομένα EXIF που περιλαμβάνονται στο αρχείο. Το EXIF είναι τα δεδομένα που ενσωματώνει η ίδια η φωτογραφική μηχανή στις εικόνες που τραβάει και περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως το μοντέλο της κάμερας, την ημερομηνία και ώρα κατά την οποία τραβήχτηκε η φωτογραφία αλλά και τεχνικές πληροφορίες που αφορούν τον φακό, την ταχύτητα κλείστρου κ.α.

Οι τρόποι με τους οποίους θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα αυτά στην δημοφιλή πλατφόρμα blogging είναι δύο: ο πρώτος περιλαμβάνει την αυτόματη περιστροφή της εικόνας σύμφωνα με τον αρχικό προσανατολισμό που είχε η κάμερα κατά την λήψη της φωτογραφίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται να περιστρέψετε τις φωτογραφίες σας πριν τις ανεβάσετε, ενώ η μετατροπή γίνεται χωρίς να διαταράσσει την ποιότητα της εικόνας και διατηρώντας τα δεδομένα EXIF.

Η δεύτερη αλλαγή που εισάγει το WordPress.com αφορά τις δυνατότητες ταξινόμησης των εικόνων σε μια συλλογή (gallery). Έτσι, πλέον ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να εμφανίζει τις φωτογραφίες του με χρονολογική σειρά σύμφωνα με το πότε τραβήχτηκαν ή βάσει του πότε ανέβηκαν στο σύστημα.

gallery-settings[1]

Πηγή: WordPress.com blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ