Κάθε χρόνο η ομάδα ανάπτυξης του WordPress κυκλοφορεί ένα νέο προεπιλεγμένο θέμα που ενσωματώνει, τεχνικά, όλες τις λειτουργίες της πλατφόρμας. Έτσι, το Twenty Eleven ξεκινά σιγά-σιγά να μας αποχαιρετά και δίνει τη θέση του στο Twenty Twelve, το πρώτο θέμα του WordPress που είναι πλήρως responsive, κάτι που σημαίνει ότι προσαρμόζεται άψογα στις οθόνες όλων των συσκευών και μεγεθών.

Φυσικά, όσοι περιμένουν να εντυπωσιαστούν από την εμφάνιση Twenty Twelve μάλλον θα απογοητευτούν, αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός των εκάστοτε προεπιλεγμένων θεμάτων του WordPress. Αντίθετα, λιτό αισθητικά και καλογραμμένο καθώς είναι, το Twenty Twelve αποτελεί την ιδανική αφετηρία για να χτίσετε επάνω του το δικό σας θέμα και να το παραμετροποιήσετε με όποιον τρόπο θέλετε, χρησιμοποιώντας, κατά προτίμηση, την τεχνική του child theme (για να καταλάβετε πόσο μπορείτε να το παραμετροποιήσετε, αρκεί να δείτε το τρέχον θέμα του Freeweird, που είναι φτιαγμένο ως child theme του Twenty Eleven).

Twenty Twelve

Σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Twenty Twelve σε σχέση με τον προκάτοχό του, πέρα φυσικά από το responsive design, είναι ότι η αρχική του σελίδα έχει πλέον δομηθεί με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός οποιουδήποτε ιστοχώρου και όχι απαραίτητα αυτές ενός blog. Αυτό είναι ενδεικτικό της πρόθεσης των δημιουργών του να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει πως το WordPress δεν είναι πλέον απλώς μια πλατφόρμα blogging αλλά ένα ολοκληρωμένο CMS.

Επίσης, έχει δοθεί μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια, με την παρουσίαση των post format να είναι πλέον συνεπή σε όλες τις σελίδες όπου αυτά εμφανίζονται, ενώ απουσιάζει, πλέον, η μεγάλη κεντρική εικόνα που ήταν σήμα-κατατεθέν των προηγούμενων εκδόσεων.

Twenty Twelve

Το Twenty Twelve είναι ήδη το προεπιλεγμένο θέμα του WordPress.com, ενώ όσοι χρησιμοποιούν τους ιστοχώρους τους σε δικό τους server θα χρειαστεί να περιμένουν την κυκλοφορία του WordPress 3.5, που αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Φυσικά, μπορείτε πάντοτε να το δείτε εν δράσει μέσω του σχετικού online demo.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ