Με μια μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών η νέα έκδοση του WordPress είναι πλέον γεγονός. Το WordPress 3.5 “Elvin”, που αποτίει με την κωδική του ονομασία φόρο τιμής στον ντράμερ Έλβιν Τζόουνς, φέρνει μια σειρά από αλλαγές, από τις οποίες ξεχωρίζει ο πλήρως ανανεωμένος μηχανισμός διαχείρισης πολυμέσων.

Πράγματι, στο WordPress 3.5 η εισαγωγή εικόνων και βίντεο γίνεται πλέον από ένα και μοναδικό σημείο, με το κουμπί της προσθήκης πολυμέσων να είναι πιο εμφανές ώστε να μην χρειάζεται να το ψάχνουν όσοι έρχονται σε πρώτη επαφή με την πλατφόρμα.

Wordpress 3.5 Elvin

Η μεγάλη αλλαγή, όμως, έρχεται στην οθόνη διαχείρισης, όπου μπορείτε πια να δείτε πολύ πιο εύκολα με μια ματιά τις διαθέσιμες εικόνες, αλλά και να τις οργανώσετε καλύτερα, αλλάζοντάς τους τη σειρά με drag and drop και προσθέτοντας μαζικά λεζάντες.

Wordpress 3.5 Elvin

Επίσης, η νέα έκδοση του WordPress φέρνει το νέο προεπιλεγμένο θέμα της πλατφόρμας, που δεν είναι άλλο από το Twenty Twelve. Πρόκειται για ένα απλό, ευέλικτο και responsive θέμα που υποστηρίζει, φυσικά, όλες τις εγγενείς λειτουργίες του wordpress και αποτελεί ιδανική βάση για να ξεκινήσετε κάθε είδους παραμετροποίηση.

Σε σχέση με τον προκάτοχό του (Twenty Eleven), έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απευθύνεται όχι μόνο σε όσους θέλουν να φτιάξουν blog αλλά και σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν έναν γενικού τύπου ιστοχώρο: έτσι, έχει απαλλαγεί από την «βαριά» και μάλλον ξεπερασμένη εικόνα της κεφαλίδας, έχει απλοποιήσει αισθητικά την πλοήγηση και χρησιμοποιεί, πλέον, ως γραμματοσειρά την Open Sans.

Wordpress 3.5 Elvin

Οι άνθρωποι του WordPress αγαπούν ιδιαίτερα τις υψηλές αναλύσεις και το WordPress 3.5 το αποδεικνύει στην πράξη, φέρνοντας υποστήριξη για τις οθόνες υψηλής ανάλυσης όπως είναι η Retina του iPad και του νέου MacBook Pro, αλλά και αυτές των Kindle Fire HD και Nexus 10. Οι ίδιοι, μάλιστα, λένε ότι πλέον τα γραφικά στο διαχειριστικό περιβάλλον της πλατφόρμας είναι τόσο ευκρινή που δεν μπορείς να διακρίνεις τα πίξελ.

Wordpress 3.5 Elvin

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και το γεγονός ότι πλέον η πλατφόρμα επεκτείνει τη λειτουργία του oEmbed ώστε να επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση περιεχομένου από περισσότερες υπηρεσίες, όπως είναι το SlideShare, το Instagram και το SoundCloud, καθώς επίσης και την ενσωμάτωση SSL link.

Από εκεί και πέρα, το WordPress 3.5 περιλαμβάνει αρκετές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, εγκαινιάζει επιλογέα χρωμάτων για την επεξεργασία των επιλογών ενός θέματος, ενώ φέρνει και μερικές βελτιώσεις και αλλαγές στα API και τις εξωτερικές βιβλιοθήκες του.

Wordpress 3.5 Elvin

Το WordPress 3.5 “Elvin” είναι ήδη διαθέσιμο με τη μορφή αυτόματης αναβάθμισης και παρόλο που η διαδικασία είναι τόσο απλή όσο ένα κλικ, καλό είναι πριν την εφαρμόσετε να κάνετε κι ένα backup για κάθε ενδεχόμενο.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ