Το Wubi είναι μια έξυπνη εφαρμογή που θα λύσει τα χέρια σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν το Linux (και συγκεκριμένα το Ubuntu) αλλά φοβούνται το partitioning και γενικότερα τους κινδύνους που πάντα μπορεί να εγκυμονεί η εγκατάσταση ενός δεύτερου λειτουργικού στον ίδιο υπολογιστή.

Με το Wubi μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ubuntu (σημείωση: εννοείται και τα Kubuntu, Xubuntu) μέσα από τα Windows, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα εγκαθιστούσατε ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα (ίσως, μάλιστα, ακόμη απλούστερα). Η εγκατάσταση γίνεται σε έναν φάκελο των Windows και η απεγκατάσταση γίνεται επίσης μέσα από Windows, από το add/remove programs.

Το βασικό πλεονέκτημα του Wubi σε σχέση με τα Linux live CD ‘s που κυκλοφορούν είναι, χοντρικά, ότι εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε τον μεγάλο “κράχτη” που λέγεται compiz-fusion (τα εντυπωσιακά 3D εφέ που κάνουν το aero των Vista να ωχριά μπροστά τους). Επίσης, αποκτάτε ένα κανονικό λειτουργικό σύστημα, στο οποίο μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε εργασία και παραμετροποίηση.

Η όλη διαδικασία εκτός από πολύ απλή είναι και απόλυτα ασφαλής, καθώς κατά την εκκίνηση χρησιμοποιείται ο bootloader των Windows και όχι αυτός του Linux, και αν κάτι δεν πάει καλά, απλώς μπαίνετε σε Windows και κάνετε απεγκατάσταση, χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://wubi-installer.org/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ