Αν και ο Βούλγαρος blogger Bogomil “Bogo” Shopov δηλώνει ότι συνηθίζει να ψάχνει για φτηνές προσφορές στο διαδίκτυο, είναι βέβαιο πως την συγκεκριμένη δεν την περίμενε: πάνω από ένα εκατομμύριο καταχωρήσεις χρηστών του Facebook που περιλαμβάνουν πλήρη ονόματα, e-mail και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των προφίλ τους, στην τιμή των μόλις 5 δολαρίων. Κάνοντας μάλιστα μια μικρή επαλήθευση, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από τους χρήστες είναι αληθινοί, ενώ κάποιοι είναι ακόμη και γνωστοί του.

Όσο για το πώς συλλέχθηκαν τα στοιχεία από τον πωλητή; Η περιγραφή της προσφοράς γράφει τα εξής:

Οι πληροφορίες αυτής της λίστας έχουν συλλεχθεί μέσω των εφαρμογών μας στο Facebook και αποτελούνται μόνο από ενεργούς χρήστες, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Υπάρχουν επίσης χρήστες από άλλες χώρες αλλά και αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους αγγλόφωνες, καθώς όλες οι εφαρμογές που παρέχουμε είναι γραμμένες στα αγγλικά και για να τις χρησιμοποιήσει κανείς σωστά χρειάζεται να διαβάσει τις οδηγίες. Η λίστα ελέγχεται και επικυρώνεται μία φορά το μήνα, ώστε να μην πάρετε μια λίστα γεμάτη από άκυρες ή διπλές διευθύνσεις e-mail.

Είτε προσφέρετε υπηρεσίες που σχετίζονται με το Facebook, το Twitter, ή άλλο κοινωνικό δίκτυο είτε κάποιο άλλο γενικό προϊόν ή υπηρεσία, η λίστα αυτή έχει μεγάλη δυναμική για εσάς. Τέλος, η λίστα διατίθεται σε μορφή συμπιεσμένου (.zip) αρχείου excel χωρισμένο σε 12 φύλλα, κάθε ένα εκ των οποίων περιέχει πληροφορίες για περίπου 100.000 διευθύνσεις e-mail με όνομα, επώνυμο και προφίλ στο Facebook, χωρισμένα με κόμμα.

Φυσικά, η εταιρεία δεν αποκαλύπτει το όνομά της ούτε, φυσικά, δίνει πληροφορίες για τις εφαρμογές της. Όσο για τη συνέχεια; Όπως ο ίδιος ο Shopov αποκαλύπτει (αν και δεν θα ‘πρεπε), έλαβε ένα e-mail από το τμήμα πολιτικής (policy) του Facebook που του ζητούσε να κανονίσουν μια τηλεφωνική συνομιλία για να συζητήσουν το θέμα. Πράγματι, η συνομιλία ξεκίνησε χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση την ώρα που είχε συμφωνηθεί, με την προειδοποίηση ότι η συζήτηση καταγράφεται.

Αφού ευχαρίστησε τον Shopov για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε τη λίστα για προσωπικό όφελος, ο εκπρόσωπος του Facebook του ζήτησε να στείλει το αρχείο, ύστερα να το διαγράψει, να του πει αν έχει δώσει αντίγραφο σε κάποιον τρίτο, να του δώσει τα στοιχεία του ιστοχώρου από όπου το αγόρασε αλλά και τις πληροφορίες για τις συναλλαγές με αυτόν και το σύστημα πληρωμής που χρησιμοποίησε. Επίσης, του ζήτησε να αφαιρέσει κάποια πράγματα από το blog του ενώ του ξεκαθάρισε, με αυταρχικό, όπως αναφέρει ο Shopov, τρόπο, ότι δεν επιτρέπεται να αποκαλύψει κανένα μέρος της συνομιλίας.

Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, ο blogger μπορεί να συμμορφώθηκε με το πρώτο σκέλος αλλά δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πειρασμό να αναφερθεί στα της συνομιλίας. Ρωτώντας τον άνθρωπο του Facebook τί θα συμβεί στη συνέχεια, η μόνη απάντηση που πήρε, προφανώς, ήταν ότι θα πραγματοποιηθεί εσωτερική νομική έρευνα. Επίσης, όταν ζήτησε να μάθει την αιτία του προβλήματος, η απάντηση που πήρε ήταν η ίδια (δηλαδή: θα διεξαχθεί έρευνα και να μην αναφέρει τίποτα σε κανέναν).

Ασφαλώς, η αντίδραση του Facebook είναι απόλυτα λογική και είναι μάλλον αναμενόμενη. Παρόλα αυτά, η ιστορία έχει ενδιαφέρον αφενός γιατί βλέπουμε από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η εταιρεία ζητήματα ευαίσθητης φύσης και αφετέρου γιατί δείχνει πόσο εύκολα μπορούν τα προσωπικά μας δεδομένα να βρεθούν σε λάθος χέρια (ποιός ξέρει, μπορεί κάπου ανάμεσα σε αυτό το 1 εκατομμύριο προφίλ να βρέθηκε και το δικό σας).

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ