Η υπόθεση έχει περίπου ως εξής: έχετε ένα φάκελο γεμάτο με αρχεία και υποφακέλους. Είτε επειδή σκοπεύετε να κρατήσετε backup του συγκεκριμένου φακέλου ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, θέλετε να φτιάξετε σε αρχείο κειμένου (word, notepad κλπ) μια λίστα που να περιέχει τα ονόματα όλων των αρχείων και υποφακέλων που περιλαμβάνονται κρατώντας, ταυτόχρονα, και την ιεραρχική δομή τους.

Τα διάφορα εργαλεία μαζικής αντιγραφής των ονομάτων αρχείων και φακέλων, που έχουν παρουσιαστεί σε παλιότερες καταχωρήσεις (FileMenu Tools, Copypath, Clipname), μπορούν ως ένα βαθμό να βοηθήσουν, δεν μπορούν ωστόσο να ξεπεράσουν σε βάθος το ένα επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως ενώ θα αντιγράψουν όλα τα ονόματα των αρχείων και φακέλων που έχετε επιλέξει, δεν θα κάνουν το ίδιο και με τους υποφακέλους που περιέχονται.

Για να πετύχετε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, υπάρχουν δύο προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: το JR Directory Printer και το Karen’s Directory Printer. Ακολουθεί μια μικρή παρουσίαση του καθενός, που πιστεύω πως θα σας βοηθήσει να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο:

jrdirectoryprinter JR Directory Printer: Είναι μικρό σε μέγεθος και δεν χρειάζεται εγκατάσταση (portable), που σημαίνει πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε απευθείας από ένα usb stick, ακόμη κι αν δεν έχετε δικαιώματα διαχειριστή στον υπολογιστή. Επίσης, είναι πολύ απλό στη χρήση του.

Από την άλλη, ενώ έχει κάποιες επιλογές για τη ρύθμιση των δεδομένων που θα αντιγραφούν, δεν προσφέρει στο χρήστη περιθώρια για πολλές παραμετροποιήσεις.

karensdirectoryprinter Karen’s Directory Printer: Το πλεονέκτημά του είναι ότι έχει πολύ περισσότερες επιλογές από το JR Directory Printer, τόσο ως προς τα μεταδεδομένα που μπορείτε να αντιγράψετε, όσο και ως προς το είδος των αρχείων που θα συμπεριλάβετε στη λίστα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να εξαιρέσετε τα αρχεία συστήματος, τα κρυφά αρχεία και τα αρχεία που είναι μόνο για ανάγνωση (read only), να ρυθμίσετε τη σειρά με την οποία θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα ή να προσθέσετε φίλτρα ώστε να αντιγράψετε μόνο τα ονόματα από συγκεκριμένους τύπους αρχείων. Επιπλέον, το Karen’s Directory Printer δίνει τη δυνατότητα απευθείας εκτύπωσης της λίστας ή αποθήκευσής της σε αρχείο κειμένου (.txt), ενώ μπορεί να ενσωματωθεί ως επιλογή στο δεξί κλικ των windows. Μοναδικά μειονεκτήματά του είναι ότι χρειάζεται κανονική εγκατάσταση ενώ, λόγω των περισσότερων επιλογών του, είναι πιο δύσκολο στη χρήση από το JR Directory Printer.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Αν το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να φτιάξετε στα γρήγορα μια λίστα με τα περιεχόμενα των φακέλων σας ή αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε μια επιπλέον εφαρμογή στον υπολογιστή σας, προτιμήστε το JR Directory Printer. Εάν, από την άλλη, θέλετε να παραμετροποιήσετε περισσότερο τα στοιχεία που θα αντιγραφούν ή εάν επιθυμείτε την ενσωμάτωση της λειτουργικότητας στο δεξί κλικ των Windows, χρησιμοποιήστε το πιο πλήρες, Karen’s Directory Printer.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ