Το DESKonTOP είναι ένα μικρό προγραμματάκι που “κάθεται” στο system tray του υπολογιστή σας (κάτω δεξιά στην μπάρα των windows, εκεί που βρίσκεται η ώρα, η εναλλαγή γλώσσας κλπ) και, κάνοντας αριστερό κλικ σε αυτό, εμφανίζει μια μίνι-αναπαράσταση της επιφάνειας εργασίας σας, επιτρέποντάς σας να ανοίξετε απευθείας τα αρχεία και τους φακέλους που βρίσκονται εκεί. Ομοίως, στο δεξί κλικ εμφανίζει λίστα των αντικειμένων που βρίσκονται στην επιφάνεια εργασίας (λιγότερο εμφανίσιμο, αλλά ίσως περισσότερο πρακτικό).

Αν και ακόμη έχει ορισμένες ατέλειες, πρόκειται παρόλα αυτά για εφαρμογή που θα φανεί ιδιαίτερα βολική σε όσους συνηθίζουν να έχουν το desktop τους γεμάτο με αρχεία και φακέλους στους οποίους ανατρέχουν συχνά.

Όσο το χρησιμοποιώ δεν δείχνει να επιβαρύνει το σύστημα, ενώ λειτουργεί απροβλημάτιστα σε Vista, παρόλο που ο δημιουργός του αναφέρει πως η τρέχουσα έκδοση είναι φτιαγμένη μόνο για τα XP. Επίσης, αν και δεν παρέχει επίσημα portable έκδοση, μπορείτε να το μεταφέρετε σε άλλο υπολογιστή, αντιγράφοντας απλώς τον φάκελο στον οποίο έχει εγκατασταθεί (οπότε, ουσιαστικά, είναι και portable).

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ