Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς έμοιαζε το Google στα τέλη του περασμένου αιώνα ή πώς ήταν το Facebook και το Twitter όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά; Μήπως, από την άλλη, ψάχνετε κάποιο παλιό website που δεν υπάρχει πια; Αν η απάντηση σε κάποιο από τα παραπάνω είναι καταφατική, τότε αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη στο Wayback Machine, τη …χρονομηχανή του διαδικτύου.
Μέρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Internet Archive” που αρχειοθετεί κάθε είδους ψηφιακά εκθέματα, το Wayback Machine είναι μια υπηρεσία που από το 1996 έχει καταγράψει στους καταλόγους του πάνω από 150 εκατομμύρια ιστοσελίδες. Και μη νομίζετε πως το αρχείο περιλαμβάνει μόνο γνωστές, δημοφιλείς σελίδες: με λίγη τύχη μπορεί να βρείτε ακόμη κι ένα μικρό blog ή το προσωπικό σας website.
Ο τρόπος που λειτουργεί το Wayback Machine είναι πολύ απλός, αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση url της σελίδας στην οποία θέλετε να μεταφερθείτε και να πατήσετε “αναζήτηση”. Για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχει και δυνατότητα αναλυτικής αναζήτησης, όπου μπορείτε να ορίσετε διάφορα κριτήρια όπως συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συγκεκριμένο τύπο αρχείου κ.α.
Τα αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζονται χρονολογικά ανά έτος και μήνα κατά τον οποίο πάρθηκε το εκάστοτε «στιγμιότυπο». Ας σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα εμφανίζονται online περίπου στους 6 μήνες μετά την αρχική καταγραφή τους. Εύλογο είναι ότι πολλές καταχωρήσεις – ιδίως οι παλιότερες – ενδέχεται να μην εμφανίζουν όλα τα στοιχεία μιας σελίδας, καθώς μπορεί να απουσιάζουν φωτογραφίες, αρχεία flash ή άλλα στοιχεία που φιλοξενούνταν σε τρίτους servers. Το κυρίως περιεχόμενο πάντως, σε ό,τι αφορά το κείμενό του τουλάχιστον, κατά κανόνα μένει άθικτο.
Για να πάρετε μια καλύτερη γεύση του τί μπορείτε να περιμένετε από το Wayback Machine, ακολουθούν μερικές εικόνες που παρουσιάζουν παλιότερες εκδόσεις γνωστών websites:
Συγκινηθήκατε ε; Πάντως, αν νομίζετε πως οι λόγοι για να επισκεφτείτε το Wayback Machine είναι μόνο …ιστορικοί και συναισθηματικοί, ξανασκεφτείτε το: η υπηρεσία αυτή μπορεί να καμιά φορά να αποτελέσει την τελευταία σας διέξοδο στο να βρείτε πληροφορίες που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν χαθεί. Δεν χωρά συζήτηση πως αξίζει να προστεθεί στα αγαπημένα σας.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.archive.org/web/web.php
Pingback: 18 διευθύνσεις όπου μπορείτε να βρείτε online δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ | Freeweird
Pingback: Beta έκδοση με περισσότερες σελίδες και προβολή σε ημερολόγιο για το Wayback Machine | Freeweird
Pingback: 18 διευθύνσεις όπου μπορείτε να βρείτε online δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ
Pingback: Δείτε και κατεβάστε νόμιμα και δωρεάν ταινίες που αποτελούν κοινό κτήμα (public domain) « Κάδος Ανατύπωσης
Pingback: Το Wayback Machine εμπλουτίζει τη βάση του - φτάνει τα 240 δις URL
Pingback: Δωρεάν ποιοτικός κινηματογράφος και νόμιμα « ΚηφισιώτικαΝέα
Pingback: Δωρεάν ποιοτικός κινηματογράφος και νόμιμα | ΚηφισιώτικαΝέα