Facebook

Οι φήμες του περασμένου μήνα που ήθελαν το Facebook να θέτει στη διάθεση των ιδιοκτητών ιστοχώρων τη δική του πλατφόρμα σχολιασμού δεν άργησαν τελικά να επιβεβαιωθούν. Εδώ και λίγες μέρες, η ήδη υπάρχουσα λειτουργία του Facebook comments δέχτηκε μεγάλη αναβάθμιση, που τη μετατρέπει πλέον σε ένα σχεδόν πλήρες σύστημα σχολιασμού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από έναν ιστοχώρο ή blog αντικαθιστώντας αυτό που ήδη έχει. Κι ενώ ο …πειρασμός για την υιοθέτησή του είναι μεγάλος, τα μειονεκτήματα δεν είναι καθόλου αμελητέα.

image

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το νέο σύστημα παρουσιάζει σίγουρα ενδιαφέρον και μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά, που περιγράφονται στην επίσημη ανακοίνωση, περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Οι χρήστες που έχουν ήδη συνδεθεί προηγουμένως στο Facebook τους, δεν χρειάζεται να κάνουν ξεχωριστή σύνδεση στον ιστοχώρο για να προσθέσουν το σχόλιό τους.
  • Τα σχόλια εμφανίζονται σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με το βάθος τους (threaded comments), διευκολύνοντας έτσι τις απαντήσεις σε μεμονωμένα σχόλια.
  • Οι χρήστες μπορούν να κάνουν Like σε μεμονωμένα σχόλια.
  • Ο συγχρονισμός του ιστοχώρου με την σελίδα (fan page) που διατηρεί στο Facebook είναι πλήρης και σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα σχόλιο που γίνεται στον ιστοχώρο θα εμφανίζεται ταυτόχρονα και στη σελίδα του Facebook και το αντίστροφο.

image

  • Σε περίπτωση που σε μία ιστοσελίδα υπάρχουν απαντήσεις από τους φίλους του χρήστη, αυτές εμφανίζονται πιο ψηλά, ενώ γενικά προκρίνονται τα σχόλια που το σύστημα θεωρεί ότι έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον (π.χ. αυτά που προκαλούν μεγαλύτερη συζήτηση).
  • Κάθε φορά που προστίθεται μια απάντηση στο σχόλιο ενός χρήστη, εκείνος λαμβάνει την ειδοποίηση και στο προφίλ του στο Facebook.

image

  • Υποστηρίζεται η δυνατότητα σχολίου εκ μέρους μιας σελίδας (fan page). Με αυτό τον τρόπο, εταιρείες και οργανισμοί μπορούν να αφήσουν «επίσημες» απαντήσεις σε ιστοσελίδες.
  • Το διαχειριστικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί, επιτρέποντας στον διαχειριστή να διαγράψει μηνύματα ή να αποκλείσει χρήστες.

image

Παρόλα αυτά, η πλατφόρμα απέχει ακόμη από το να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, αφού εμφανίζει ορισμένες σημαντικές ελλείψεις. Αν θέλαμε να δούμε τα βασικά της μειονεκτήματα, θα εντοπίζαμε σίγουρα τα παρακάτω:

  • Η συμμετοχή στη συζήτηση προϋποθέτει την ύπαρξη Facebook από την πλευρά των χρηστών, γεγονός που αποκλείει αυτόματα όσους δεν διαθέτουν λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο. Το Facebook επιχείρησε να ενσωματώσει και δυνατότητα σύνδεσης μέσω Twitter και Google connect, χωρίς ωστόσο οι δύο τελευταίοι να το επιτρέψουν. Το Facebook έχει δηλώσει ότι θα συμπεριλάβει μελλοντικά δυνατότητα σύνδεσης και με άλλους τρόπους, προς το παρόν ωστόσο η ύπαρξη λογαριασμού στην υπηρεσία είναι μονόδρομος.
  • Τα σχόλια, προφανώς, είναι επώνυμα – ή τουλάχιστον χρησιμοποιούν το όνομα που έχει δηλώσει ο χρήστης στο Facebook του. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για αρκετούς χρήστες που θα προτιμούσαν τον ανώνυμο σχολιασμό.
  • Ο μηχανισμός ανήκει στο Facebook, που σημαίνει ότι ο διαχειριστής του ιστοχώρου δεν έχει τον έλεγχο των σχολίων του. Εάν, δηλαδή, το σύστημα του Facebook αντιμετωπίσει πρόβλημα, το ίδιο θα συμβεί και με τα σχόλια του ιστοχώρου. Επίσης, εάν ο διαχειριστής αποφασίσει για κάποιο λόγο να αλλάξει πλατφόρμα, σύμφωνα με το The Next Web, δεν έχει τη δυνατότητα να τα πάρει μαζί του.
  • Το ότι ο μηχανισμός φιλοξενείται από το Facebook προκαλεί μια αναπόφευκτη καθυστέρηση στο φόρτωμα των σχολίων, σε σχέση με το αν αυτά ανήκαν στον ίδιο τον ιστοχώρο. Αυτό όμως είναι ένα γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι πλατφόρμες αυτού του είδους (π.χ. Disqus κ.α.).

Προς το παρόν, με τις υπάρχουσες συνθήκες, η νέα πλατφόρμα σχολιασμού του Facebook μοιάζει με …απαγορευμένο καρπό για τους webmasters. Από τη μια, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι σωστός πειρασμός, αφού θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την κίνηση ενός ιστοχώρου ή blog, αυξάνοντας την συμμετοχή των χρηστών στις συζητήσεις. Οι ελλείψεις και τα μειονεκτήματα, παρόλα αυτά, ενδέχεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για πολλούς.

Προσωπικά, έχοντας αναγκαστεί να «θυσιάσω» κάποια σχόλια όταν θέλησα να μεταφέρω την πλατφόρμα του blog από το (πολύ καλό κατά τα άλλα) Disqus στο WordPress, είμαι της άποψης πως η καλύτερη κίνηση σε αυτή την περίπτωση είναι η αναμονή. Ήδη αρκετοί μεγάλοι ιστοχώροι (TechCrunch, Huffington Post κ.α.) έχουν σπεύσει να υιοθετήσουν το νέο σύστημα, ενώ developers έχουν ξεκινήσει να γράφουν plugins που θα επεκτείνουν τις δυνατότητές του. Σε 1-2 μήνες που το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά, ο καθένας θα είναι σε θέση να ζυγίσει καλύτερα τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσει ανάλογα.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Μαρτίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Η νέα πλατφόρμα σχολιασμού του Facebook, μήλο της Εδέμ για τους webmasters

  1. Pingback: Το Disqus φέρνει @αναφορές στα σχόλιά του και το Facebook βελτιώνει τις δικές του

  2. Pingback: Tο TechCrunch εγκαταλείπει το Facebook για χάρη του Livefyre

Comments are closed.