Όταν το περασμένο φθινόπωρο η Google ανακοίνωνε πως θα χρεώνει όσους χρησιμοποιούν το API του Google Maps σε υπηρεσίες με μεγάλη κίνηση, ενδεχομένως δεν περίμενε ότι μερικοί από τους πιο διακεκριμένους πελάτες της θα αποφάσιζαν να την εγκαταλείψουν. Υπηρεσίες όπως το Foursquare και η Wikipedia στράφηκαν στην εναλλακτική του OpenStreetMap, ενώ η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα το δικό της σύστημα χαρτογράφησης. Όλα αυτά φαίνεται πως θορύβησαν τη Google, η οποία αποφάσισε να αναθεωρήσει την πολιτική της, πραγματοποιώντας σημαντικότατη μείωση στις χρεώσεις της.

Έτσι, οι υπηρεσίες που ξεπερνούν τις 25.000 προβολές χαρτών ημερησίως θα καταβάλλουν πλέον 0,5 δολάρια ανά 1.000 προβολές, τιμή 8 φορές χαμηλότερη σε σχέση με τα 4 δολάρια που ίσχυαν μέχρι τώρα. Επίσης, καταργείται η διάκριση μεταξύ «μορφοποιημένων» (styled) και μη χαρτών, με την τιμή που προαναφέρθηκε να ισχύει εξίσου και για τις δύο περιπτώσεις.

Για την ιστορία, μέχρι τώρα οι μορφοποιημένοι χάρτες, που οι προγραμματιστές μπορούσαν να ντύσουν εικαστικά όπως ήθελαν, είχαν χαμηλότερο δωρεάν όριο χρήσης που δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 2.500 προβολές τη μέρα, αλλά και υψηλότερες χρεώσεις για όσους το ξεπερνούσαν.

Φυσικά, οι χρεώσεις της Google δεν απασχολούν τους απλούς χρήστες, αφού επηρεάζουν μόνο τις υπηρεσίες με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Συγκεκριμένα, μόλις το 0,35% των ιστοχώρων παγκοσμίως καταφέρνει να ξεπεράσει το όριο των 25.000 ημερησίων προβολών.

Φυσικά, το να χρεώνει η εταιρεία την χρήση του Google Maps σε ιστοχώρους με τόσο μεγάλη κίνηση είναι κάτι που ακούγεται απολύτως λογικό, αφού κάπως πρέπει να συντηρηθεί η υποδομή που θα υποστηρίξει την ομαλή χρήση της υπηρεσίας. Το κόστος, όμως, για υπηρεσίες με την επισκεψιμότητα ενός Foursquare ή μιας Wikipedia μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει και κάπου μάλλον χρειάζεται να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Μένει τώρα να δούμε το κατά πόσο οι μειώσεις της Google θα είναι αρκετές για να κάνουν τους προγραμματιστές να επανεξετάσουν την στάση τους απέναντι στην εταιρεία.

Πηγή: Google Geo Developers Blog, via TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ