Τη νέα έκδοση της mobile πλατφόρμας της ανακοίνωσε η Google, σε μια σημαντική αναβάθμιση με αρκετά νέα χαρακτηριστικά. Το Android 4.1 Jelly Bean υπόσχεται να εξαλείψει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πλατφόρμας, που δεν είναι άλλο από τα κολλήματα που εμφανίζει κάθε τόσο στην απόκριση, ενώ φέρνει μερικές νέες λειτουργίες που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας και που συνοψίζονται στα εξής:

Google Now: πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που συνδυάζει τις πληροφορίες που το τηλέφωνο γνωρίζει για τον χρήστη βάσει της τοποθεσίας και των στοιχείων που έχει δηλώσει στο ημερολόγιό του, για να του προσφέρει προσωποποιημένα αποτελέσματα που διαφέρουν ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Έξυπνα Widgets που αλλάζουν αυτόματα το μέγεθός τους ανάλογα με την οθόνη που τα τοποθετεί ο χρήστης και το πόσα άλλα widgets αυτή περιλαμβάνει. Επίσης, η αφαίρεσή τους γίνεται απλά «πετώντας» τα εκτός οθόνης.

image

Βελτιωμένο πληκτρολόγιο, που προβλέπει και προτείνει την επόμενη λέξη που θα πληκτρολογήσει ο χρήστης (μένει να δούμε το κατά πόσο θα είναι όντως χρήσιμο – ειδικά στα ελληνικά).

image

Βελτιωμένη φωνητική αναζήτηση, σε μια λειτουργία που θυμίζει το Siri της Apple αλλά που εδώ ενσωματώνεται αποκλειστικά στην μηχανή αναζήτησης της Google.

image

Βελτιωμένο σύστημα ειδοποιήσεων, με συγκεκριμένες ενέργειες να μπορούν να εκτελεστούν απευθείας μέσα από το μενού των ειδοποιήσεων. Εάν, για παράδειγμα, χάσατε μια κλήση, μπορείτε να τηλεφωνήσετε ή να στείλετε SMS στην επαφή απευθείας από το widget των ειδοποιήσεων. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της κάθε ειδοποίησης, ώστε να εμφανίσει επιπλέον πληροφορίες.

image

Android Beam που πλέον επιτρέπει στους κατόχους δύο συσκευών να μοιραστούν εύκολα φωτογραφίες και βίντεο. Επίσης, υποστηρίζεται η εύκολη σύνδεση με άλλες συσκευές bluetooth που υποστηρίζουν NFC όπως ηχεία, ακουστικά κλπ.

imageΒελτιωμένη πλοήγηση στις φωτογραφίες μέσα από την εφαρμογή της κάμερας, και ευκολότερη διαχείριση των εικόνων, οι οποίες μπορούν να διαγραφούν με ένα απλό «πέταγμα» εκτός της οθόνης.

image

Πιο έξυπνες αναβαθμίσεις των εφαρμογών, αφού πλέον θα κατεβαίνουν μόνο τα κομμάτια που έχουν αλλάξει και όχι ολόκληρο το APK. Συνέπεια αυτού θα είναι η διαδικασία της αναβάθμισης να είναι πιο γρήγορη και λιγότερο ενεργοβόρα.

Το Android 4.1 Jelly Bean θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα μέσα Ιουλίου στα μοντέλα Nexus S, Galaxy Nexus και Motorola Xoom.

Πηγές: ReadWriteWeb, TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ