Aviary

Aviary θα πει “πτηνοτροφείο”, εξ’ ου και το εύστοχο μότο “creations on the fly”.  Τί περιλαμβάνει το …κοτέτσι; Έναν Φοίνικα (το μυθικό πουλί που αναγεννιέται από τις στάχτες του), ένα παγόνι, ένα γεράκι, μια μάινα, ένα τουκάν (εξωτικό πουλί που μοιάζει με παπαγάλο) κι ένα κοράκι. Κι αφού τελειώσαμε με το μάθημα ορνιθολογίας, πάμε να δούμε για τί ακριβώς μιλάμε:

Το Aviary είναι μια ολοκληρωμένη και εντυπωσιακά πλήρης online σουίτα σχεδιασμού και επεξεργασίας γραφικών με …μπόνους την δυνατότητα επεξεργασίας ήχου! Κι όταν λέμε σουίτα, το εννοούμε: η μετάβαση από τη μία εφαρμογή στην άλλη είναι απρόσκοπτη και μπορείτε να «περάσετε» την δημιουργία σας από τρεις και τέσσερις διαφορετικές εφαρμογές πριν καταλήξετε στο τελικό αρχείο. Όσοι έχουν υπόψη τους τον τρόπο που λειτουργεί η σουίτα της Adobe (Adobe CS) μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τί εννοώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι μέχρι πρόσφατα η εγγραφή στο Aviary απαιτούσε συνδρομή. Από ότι φαίνεται, κάτι δεν τους βγήκε στην πορεία και τελικά αποφάσισαν να διαθέσουν δωρεάν για όλους τους χρήστες το πλήρες πακέτο. Γενικά, είναι τόσα πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε με το Aviary, που εδώ απλώς θα αρκεστώ να παραθέσω συνοπτικά τις εφαρμογές του:

  • phoenix Phoenix (Φοίνικας). Ίσως η πιο γνωστή εφαρμογή της σουίτας, το Phoenix είναι ένα από τα καλύτερα online προγράμματα επεξεργασίας εικόνας.  Με την υποστήριξη layers, brushes, φίλτρων, εφέ και γενικά όλων όσων θα περίμενε κανείς από ένα σοβαρό πρόγραμμα της κατηγορίας, το Phoenix είναι από μόνο του μια καλή προσθήκη στα αγαπημένα σας.
  • peacock Peacock (Παγόνι). Όπως θα ταίριαζε στο όνομά του, το Peacock είναι ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία εφέ. Η αλήθεια είναι πως το να περιγράψεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Ακόμα και οι δημιουργοί του το αποκαλούν κάπως αφηρημένα ως το οπτικό τους εργαστήριο (“Visual laboratory”).  Πράγματι, πρόκειται για την εφαρμογή με το περισσότερο «πειραματικό» ύφος, αφού ακόμη και το περιβάλλον εργασίας του είναι αρκετά ασυνήθιστο. Αξίζει πάντως σίγουρα να παίξετε μαζί του.
  • raven Raven (Κοράκι). Το πρόγραμμα με το πιο …λογοτεχνικό όνομα είναι ένας Vector editor. Αν και οι γνώσεις μου στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ περιορισμένες, θα έλεγα πως οι δυνατότητες του Raven είναι σίγουρα μικρότερες από αυτές του Inkscape, για παράδειγμα, ωστόσο δεν μου φαίνεται σε καμιά περίπτωση αδιάφορο. Ίσως μάλιστα για έναν όχι πολύ έμπειρο χρήστη να είναι και πιο εύχρηστο. Επιπλέον, η άψογη συνεργασία του με το Phoenix το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό.
  • falcon Falcon (Γεράκι). Από μια ολοκληρωμένη σουίτα επεξεργασίας εικόνας δεν θα μπορούσε να λείπει η δυνατότητα screen capture και επισημάνσεων πάνω σε μια εικόνα. Το Falcon μπορεί να ανοίξει μια εικόνα από τον σκληρό σας δίσκο ή μέσω του URL της αν βρίσκεται online και να σας δώσει την δυνατότητα να κάνετε επάνω της επισημάνσεις (annotations). Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε Firefox μπορείτε να εγκαταστήσετε το Aviary Screen Capture & Quick Launch (Talon), το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε screen capture μιας σελίδας και να τη στείλετε απευθείας στο Falcon.
  • toucanToucan: Το τουκάν είναι ένα πολύχρωμο εξωτικό πουλί με μεγάλο ράμφος που ακόμα κι αν δεν ξέρετε το όνομά του, σίγουρα κάπου θα το έχετε δει. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που έδωσε το όνομά του σε μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χρωματικών παλετών και, όπως γράφουν οι δημιουργοί του, «σας βοηθά να ανακαλύψετε χρώματα που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν».
  • myna Myna (Μάινα). Ο …guest star της παρέας, το Myna είναι το μόνο πρόγραμμα που δεν έχει σχέση με επεξεργασία εικόνας, σίγουρα όμως θα φανεί χρήσιμο σε πολλούς, καθώς πρόκειται για ένα αρκετά καλό πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου. Με το Myna μπορείτε να κάνετε remix σε ηχητικά αρχεία, να εφαρμόσετε επάνω τους διάφορα εφέ αλλά και να ηχογραφήσετε τον εαυτό σας να μιλά ή να παίζει μουσική. Δεν έχω ιδέα από επεξεργασία ήχου, αλλά το περιβάλλον εργασίας του είναι ψαρωτικό για online εφαρμογή.

Το συμπέρασμα: Πριν από λίγο καιρό οι περισσότερες online εφαρμογές θεωρούνταν υποκατάστατα άλλων αντίστοιχων «παραδοσιακών» προγραμμάτων. Η σουίτα του Aviary όμως είναι από αυτές τις σπάνιες ακόμα περιπτώσεις όπου θα ευχόσουν να υπήρχαν διαθέσιμες για κατέβασμα και για offline χρήση. Αν ψάχνεστε γενικά με το θέμα των online εφαρμογών, δωρεάν και μη, θα είναι …έγκλημα να μην προσθέσετε το Aviary στα αγαπημένα σας.

Update: To Aviary προσφέρει πλέον ενσωμάτωση και με το Google Apps, δίνοντας σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία της σουίτας για να δημιουργήσετε παρουσιάσεις, επαγγελματικές κάρτες, podcasts και άλλα. Για να το εγκαταστήσετε θα πρέπει να μεταβείτε στη σελίδα της εφαρμογής στο Google Apps Marketplace και να επιλέξετε το Add it now, δίνοντας το url στο οποίο έχετε τον Google Apps λογαριασμό σας. Για να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή θα πρέπει να είσαστε ο διαχειριστής του λογαριασμού, ωστόσο, από τη στιγμή που θα το κάνετε, όλοι οι χρήστες σας θα μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιούν τα εργαλεία του Aviary μέσω του Google Apps!

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://aviary.com/

…κι ένα βίντεο που παρουσιάζει τη σουίτα:

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ