Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ιστοχώρων να κάνουν τις σελίδες τους πιο σωστές ως προς το SEO, το Bing Webmaster Tools δημοσιεύει μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές. Πρόκειται για σύντομες οδηγίες που δεν μπαίνουν σε μεγάλο βάθος και που απευθύνονται κυρίως στον μέσο χρήστη που θέλει να πάρει μια ιδέα για τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξει προκειμένου ο ιστοχώρος του να είναι φιλικός προς την μηχανή αναζήτησης του Bing (αλλά και προς τις άλλες μηχανές, γενικότερα).

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 5 βασικά «Μη» (ή «Ου», επί το …βιβλικότερο) και αφορούν «σκοτεινές» τεχνικές που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε:

 • Cloaking. Πρόκειται για την προσπάθεια παραπλάνησης της μηχανής αναζήτησης παρουσιάζοντας διαφορετικό περιεχόμενο στην μηχανή αναζήτησης και διαφορετικό στον χρήστη.
 • Link schemes. Η παράθεση link προς τρίτους ιστοχώρους με γνώμονα την βελτίωση της θέσης ενός ιστοχώρου στις μηχανές αναζήτησης, αντί για την χρησιμότητά τους στους επισκέπτες. Εδώ, για παράδειγμα, εμπίπτουν κάποιες περιπτώσεις ανταλλαγής link ή, ακόμα χειρότερα, η αγοραπωλησία link.
 • Like schemes. Αφορά τις περιπτώσεις εκβιαστικής συμμετοχής του χρήστη στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του ιστοχώρου (π.χ. μηχανισμοί αυτόματου follow στο Twitter χωρίς την συγκατάθεση του χρήστη).
 • Meta refresh redirects. Πρόκειται για κώδικα που έχει προγραμματιστεί να ανακατευθύνει αυτόματα τον επισκέπτη σε άλλη σελίδα μετά το πέρας ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίου.
 • Duplicate content. Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση από όλες, αφορά την ύπαρξη πανομοιότυπου περιεχομένου μεταξύ διαφορετικών διευθύνσεων.

Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένες βασικές κατηγορίες ενεργειών που το Bing σας ενθαρρύνει να κάνετε:

 • Προσέχετε τα βασικά μεταδεδομένα της σελίδας σας: Τίτλος, περιγραφή (meta description), χρήση του H1, προσθήκη ALT στις εικόνες.
 • Χρήση εσωτερικών και εξωτερικών link στο περιεχόμενό σας προσέχοντας, βέβαια, πάντα να γίνεται με γνώμονα την χρησιμότητα αυτών προς τον επισκέπτη.
 • Διευκόλυνση του διαμοιρασμού στα κοινωνικά δίκτυα.
 • Σωστή και κατανοητή δόμηση του ιστοχώρου σας χρησιμοποιώντας κοινή και καθαρή βασική πλοήγηση, προσέχοντας την δομή των URL, ιεραρχώντας σωστά το περιεχόμενό μας κ.α.
 • «Σωστό» περιεχόμενο. Μην αναπαράγετε απλώς περιεχόμενο άλλων ιστοχώρων αλλά προσπαθήσετε να έχετε πρωτότυπα κείμενα, γράψτε όσο γίνεται πιο συχνά και προσέξτε την έκταση του κειμένου σας, ώστε να μην είναι τόσο σύντομο που να απογοητεύει τον επισκέπτη.
 • Διευκολύνετε τις μηχανές αναζήτησης στον εντοπισμό του περιεχομένου σας. Αυτό μπορεί να γίνει με μια σειρά από τεχνικές όπως η συμπερίληψη XML sitemap, σωστή χρήση του robots.txt κ.α.

Για την πλήρη λίστα των οδηγιών, επισκεφθείτε την σελίδα Bing Webmaster Guidelines, έχοντας πάντα υπόψη πως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πλήρη οδηγό, αλλά αποσκοπεί περισσότερο στο να σας βοηθήσει να κάνετε την αρχή στα πιο βασικά σημεία.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ