Πολλοί θα έχουν συναντήσει τις ορολογίες σε διάφορα προγράμματα ανταλλαγής αρχείων. Σε άλλους μπορεί να φαίνονται κινέζικα. Πρόκειται για τους τρόπους με τους οποίους οι κακοί πειρατές κάνουν rip μια κινηματογραφική ταινία… 😛

Ας τα δούμε αναλυτικά:

CAM

Η εγγραφή CAM πραγματοποιείται από κάποιον (θεατή), σε ένα κινηματογράφο με μια κάμερα. Συνήθως έχουν κακή ποιότητα εικόνας και ήχου.

Telesync (TS)

Τα TS εγγράφονται επίσης σε κινηματογράφους με τη διαφορά ότι η κάμερα που χρησιμοποιείται είναι υψηλής απόδοσης/ποιότητας ενώ χρησιμοποιείται ξεχωριστή πηγή για τον ήχο (έτσι ώστε να μην ακούγονται οι ήχοι των θεατών).

Το επίπεδο της ποιότητας (ήχου και εικόνας) κυμαίνεται από αποδεκτό έως μέτριο ενώ σπάνια μπορεί να είναι και καλό.

Ένα άλλος ορισμός αναφέρει ότι είναι μια ταινία όπου το βίντεο και ο ήχος έχουν γραφτεί από διαφορετικές πηγές (συνήθως η ταινία μέσω κάμερας και ο ήχος από βύσμα ακουστικών) και, κατόπιν, συγχρονιστεί «χειροκίνητα».

Telecine (TC)

Τα TC δημιουργούνται με διάφορους τρόπους, όλοι όμως έχουν να κάνουν με την εξαγωγή της ταινίας απευθείας από το καρούλι. Δημιουργούνται σε widescreen (letterbox), ή σε full-screen (pan and scan) με άριστης ποιότητας ήχο και εικόνα. Η πιο κοινή μέθοδος είναι με μία συσκευή (που ονομάζεται “συσκευή telecine”), η οποία προσκολλάται στο καρούλι και δημιουργεί μία κασσέτα VHS. Υπάρχουν και άλλες συσκευές που δημιουργούν ψηφιακό σήμα (ήχου και εικόνας) το οποίο αποθηκεύουν σε ένα laptop ή σε μία συσκευή video.

Screener (SCR)

Ένα Screener δημιουργείται συνήθως από μία διαφημιστική βιντεοκασέτα η οποία έχει αποσταλεί σε λογοκριτές ή σε κριτικούς. Η ποιότητα είναι συνήθως εφάμιλλη με αυτή ενός εμπορικού VCD, Μερικές φορές ένα μήνυμα copyright μπορεί να εμφανίζεται στην οθόνη ή η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη για λίγα λεπτά κλπ…

Work-Print (WP)

Τα WP αντιγράφονται από το celluloid (ή από άλλη πηγή). Μερικές φορές οι ταινίες δεν είναι ολοκληρωμένες, ο ήχος είναι συνήθως τέλειος και η ποιότητα της εικόνας μπορεί να διαφέρει από ταινία σε ταινία.

Το πιο γνωστό πρόσφατο παράδειγμα workprint είναι η διαρροή της ταινίας Wolverine. Η έκδοση που κυκλοφόρησε είχε άψογη εικόνα και ήχο, ωστόσο τα ειδικά εφέ δεν ήταν ολοκληρωμένα.

DVDRip (DVD)

Τα VCD αυτά έχουν δημιουργηθεί απευθείας από ένα DVD ή ένα Laserdisc της ταινίας και η ποιότητα είναι εφάμιλλη της ποιότητας της πηγής.

Πηγή: http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=16045 (πρόκειται για ένα εξαιρετικό post του χρήστη kubiak στο adslgr, όπου παραθέτει και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες).

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ