Ένα μυστηριώδες λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στις περισσότερες σύγχρονες συσκευές Android, BlackBerry και Nokia και ανήκει στην, μέχρι πρότινος άγνωστη, Carrier IQ ανακάλυψε ο 25χρονος προγραμματιστής Trevor Eckhart. Όπως φαίνεται και από το βίντεο που δημοσίευσε ο Eckhart, το λογισμικό  καταγράφει σχεδόν κάθε δραστηριότητα του χρήστη, όπως μηνύματα, τους αριθμούς που σχηματίζει για μια κλήση αλλά και αναζητήσεις στο internet, ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιείται ασφαλής σύνδεση (HTTPS) ή όχι.

Carrier IQ

Σε επικοινωνία που είχε το περιοδικό Wired.com με την Carrier IQ, η εταιρεία ανέφερε πως αντλεί πληροφορίες για την ποιότητα των κλήσεων, την ισχύ του σήματος, την διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τους λόγους για τους οποίους κάποιες εφαρμογές εμφανίζουν ανεπιθύμητους τερματισμούς και αρνήθηκε ότι καταγράφει τα δεδομένα που πληκτρολογεί ο χρήστης.

Το βίντεο, ωστόσο, που δημοσίευσε ο Echhart τη διαψεύδουν, αφού βλέπουμε την εφαρμογή να καταγράφει όχι μόνο την αναζήτηση για τον όρο “Hello World” που πραγματοποιεί ο 25χρονος μέσω της ασφαλούς (https) έκδοσης του Google, αλλά ακόμη και τα πλήκτρα που πάτησε για να καλέσει έναν τηλεφωνικό αριθμό.

Από εκεί και πέρα, τα δεδομένα αποστέλλονται στους servers της Carrier IQ και είναι άγνωστο το πώς αξιοποιούνται στη συνέχεια.

Αξίζει να αναφερθεί πως η απενεργοποίηση της εφαρμογής δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις και αντικατάσταση του λειτουργικού συστήματος, ενώ λειτουργεί ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης διακόψει την σύνδεση internet από τον πάροχό του και αποφασίσει να χρησιμοποιεί μόνο Wi-Fi.

Άγνωστο παραμένει ακόμη το πώς ακριβώς βρέθηκε εκεί το λογισμικό και ποιοί όροι χρήσης το καλύπτουν: του παρόχου, του κατασκευαστή της συσκευής ή της ίδιας της Carrier IQ;

Αν πάντως όλα αυτά σας κάνουν να πέφτετε από τα σύννεφα, μάλλον δεν θα έπρεπε, αφού όπως είχαμε δει και σε παλαιότερο άρθρο, η βιομηχανία των τεχνολογιών παρακολούθησης έχει γνωρίσει τεράστια άνθιση την τελευταία δεκαετία, και συγκεκριμένα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Πηγή: Wired.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Ερευνητής ανακαλύπτει κρυφή εφαρμογή που καταγράφει κάθε δραστηριότητα σε εκατομμύρια τηλέφωνα

  1. Ανατριχιαστικό…
    Η ψηφιακή εποχή έχει κι αυτή πολλά σκοτεινά μυστικά. Φαντάζομαι ότι η παραπάνω αποκάλυψη είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Comments are closed.