Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο μάθημα ιστορίας: όταν στα τέλη της δεκαετίας του 90’ το Napster έπαυε τη λειτουργία του, το Audiogalaxy υπήρξε ο διάδοχός του ως το δημοφιλέστερο πρόγραμμα ανταλλαγής MP3. Κάποια στιγμή ήρθε κι αυτό σε αναπόφευκτη σύγκρουση με τη RIAA και ακολούθησε τη μοίρα του θρυλικού προκατόχου του.

Το 2002 τερμάτισε οριστικά την λειτουργία του ως peer to peer πρόγραμμα, άλλαξε το όνομά του σε Rhapsody και μετατράπηκε σε μια επί πληρωμή υπηρεσία για streaming μουσικής.

Στα μέσα του 2010 πλέον, επαναφέρει το αρχικό του όνομα και ως Audiogalaxy και πάλι, αναγεννιέται με τη μορφή ενός προγράμματος που επιτρέπει το δωρεάν streaming μουσικής από τον βασικό υπολογιστή σας στο iPhone, το Android ή τέλος πάντων σε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει browser και σύνδεση στο internet.

image

Android market QR code for Audiogalaxy

Η χρήση του Audiogalaxy είναι εξαιρετικά απλή: Κάνετε δωρεάν εγγραφή, κατεβάζετε και τρέχετε το πρόγραμμα Audiogalaxy Helper στον υπολογιστή που περιλαμβάνει τα mp3 σας και συνδέεστε στην υπηρεσία μέσω της ιστοσελίδας ή μέσω των εφαρμογών για iPhone (link στο iTunes Store) και Android (βλ. QR code στα δεξιά) για να ακούσετε τη μουσική σας.

audiogalaxy-iphone1 audiogalaxy-iphone2

Το Audiogalaxy δεν συγχρονίζει τίποτα, δεν αντιγράφει τίποτα, ούτε και ανεβάζει τη μουσική σας online. Απλώς κάνει streaming – λειτουργεί δηλαδή ως ο ενδιάμεσος ανάμεσα στον υπολογιστή που φιλοξενεί τη μουσική και στη συσκευή που κάνει την αναπαραγωγή. Για το λόγο αυτό, ο υπολογιστής που φιλοξενεί τη μουσική θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ανοιχτός και το Audiogalaxy Helper να τρέχει. Η σύνδεση στο internet και από τις δύο πλευρές εξυπακούεται…

Install Helper Dialog helps you get up Audiogalaxy instantly

image

Καλό θα είναι να γνωρίζετε πως αφού κατεβάσετε και τρέξετε το Audiogalaxy Helper σε Windows ή Mac, αυτό θα ξεκινήσει αυτόματα να σκανάρει τον σκληρό σας δίσκο για τραγούδια. Εάν θέλετε να δηλώσετε συγκεκριμένους φακέλους, θα πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα με δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής και επιλογή του “your music folders” (υποθέτω πως κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και σε Mac).

Επίσης, ανάλογα με το πλήθος των τραγουδιών που πρέπει να καταχωρηθούν, η διαδικασία καταγραφής τους ενδέχεται να πάρει αρκετή ώρα. Παρόλα αυτά, μπορείτε αμέσως να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία με όσα κομμάτια έχουν ήδη καταχωρηθεί.

Ως …bonus λειτουργικότητες, το Audiogalaxy δίνει τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με τον λογαριασμό σας στο Facebook, ενώ περιλαμβάνει και μηχανισμό αυτόματης επιδιόρθωσης των μεταδεδομένων των τραγουδιών.

Ο μηχανισμός αυτός «ακούει» με κάποιο τρόπο το εκάστοτε κομμάτι, αναγνωρίζει ποιο είναι και αντικαθιστά τα ονόματα τύπου “Track 1, Track 2 κλπ” με τη σωστή πληροφορία. Η επιδιόρθωση αφορά μόνο τις λίστες σας στο Audiogalaxy, και δεν επηρεάζει καθόλου τα αρχεία που έχετε στον υπολογιστή σας.

Η χρήση του Audiogalaxy είναι εντελώς δωρεάν και μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό έως και 200.000 τραγούδια.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.audiogalaxy.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Το θυμάστε το Audiogalaxy; Μετενσαρκώθηκε σε δωρεάν πρόγραμμα για streaming μουσικής – και είναι καλό!

  1. Pingback: Tweets that mention Το θυμάστε το Audiogalaxy; Μετενσαρκώθηκε σε δωρεάν πρόγραμμα για streaming μουσικής – και είναι καλό! | Freeweird -- Topsy.com

  2. Pingback: Το Dropbox εξαγοράζει το θρυλικό Audiogalaxy

Comments are closed.