Dropbox

Το Dropbox είναι μια καταπληκτική δωρεάν δικτυακή εφαρμογή με την οποία μπορείτε να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας αλλά και να συγχρονίσετε τα αρχεία σας μεταξύ πολλών υπολογιστών. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η υπηρεσία είναι πάρα πολλοί και αν αποφασίσετε να του δώσετε μια ευκαιρία ίσως να καταλάβετε γιατί συνηθίζω να λέω «δώσε μου το Dropbox μου και τον Firefox μου και δεν με νοιάζει και τόσο το λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσω».

Ο τρόπος που λειτουργεί το Dropbox είναι απλός: Αφού κάνετε την εγγραφή κατεβάζετε και εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας μια μικρή εφαρμογή. Η εφαρμογή αυτή θα δημιουργήσει έναν φάκελο στον δίσκο σας, καθώς και ένα εικονίδιο στην δεξιά πλευρά της μπάρας των Windows (ή του Linux / Mac σας).

Τα αρχεία που θα βάλετε σε αυτό τον φάκελο θα συγχρονίζονται αυτόματα με τον online χώρο σας στο dropbox, αλλά και με τους υπολογιστές στους οποίους το έχετε εγκαταστήσει. Είναι, δηλαδή, σαν να δουλεύετε σε έναν κοινόχρηστο φάκελο δικτύου, καθώς οι αλλαγές αποθηκεύονται αυτόματα, κάθε φορά που πατάτε “αποθήκευση” στο αρχείο σας ή κάθε φορά που το κλείνετε.

Επιπλέον, το Dropbox παρέχει και ιστορικό αλλαγών (revision history), έτσι ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε ένα αρχείο σε προηγούμενη κατάσταση, σε περίπτωση που εκ παραδρομής σώσατε λάθος έκδοση.

Γενικά, τα πλεονεκτήματα του Dropbox είναι πολλά και μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  • Είναι γρήγορο, αφού αξιοποιεί στο έπακρο τη σύνδεσή σας για να συγχρονίσει τα δεδομένα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
  • Απλό στη χρήση του, με εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον. Για την ακρίβεια, το εγκαθιστάτε και το ξεχνάτε, αφού εξακολουθείτε να δουλεύετε τα αρχεία σας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνατε και παλιότερα, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα τα τοποθετείτε στον φάκελο του Dropbox.
  • Δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείτε φακέλους και αρχεία με φίλους, αλλά και να δουλέψετε πάνω σε κοινά έγγραφα, περίπου σαν να χρησιμοποιούσατε έναν κοινόχρηστο φάκελο σε τοπικό δίκτυο.
  • Δεν απαιτεί την παρέμβαση του χρήση για να κάνει τον συγχρονισμό των αρχείων
  • Είναι cross platform – λειτουργεί δηλαδή σε τόσο σε Windows, όσο και σε Linux και Mac, ενώ έχει και εξαιρετικό iPhone application.
  • Eίναι πάντα προσβάσιμο από το web, ακόμη κι αν βρίσκεστε σε υπολογιστή που δεν έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή
  • Δίνει offline πρόσβαση στα αρχεία σας, ακόμη δηλαδή κι αν δεν έχετε σύνδεση στο internet. Όταν ο υπολογιστής συνδεθεί, ο συγχρονισμός θα γίνει αυτόματα. Αυτό είναι επιπρόσθετο πλεονέκτημα και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εγγράφων σας, αφού ακόμη κι αν κάτι συμβεί στον υπολογιστή σας, τα δεδομένα θα υπάρχουν είτε σε κάποιον άλλο υπολογιστή όπου έχετε dropbox είτε, στη χειρότερη περίπτωση, online στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Δίνει τη δυνατότητα αναίρεσης κάποιας λανθασμένης ενέργειας και επαναφοράς των αρχείων σε προηγούμενη κατάσταση, αφού κρατάει αναλυτική λίστα εκδόσεων με τις αλλαγές σε κάθε αρχείο (versioning).
  • Δίνει τη δυνατότητα να στείλετε links για κατέβασμα των αρχείων που θα επιλέξετε να μοιραστείτε, σε οποιονδήποτε, ακόμη κι αν δεν είναι χρήστης του dropbox. Σε αυτό τον τομέα, μάλιστα, δε νομίζω πως υπάρχει κάτι πρακτικότερο, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε το αρχείο που θέλετε να μοιραστείτε στον φάκελο “Public” του Dropbox και να στείλετε στους φίλους σας το public url του (δεξί κλικ / Dropbox / copy public link).
  • Γενικά οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε το Dropbox είναι πάρα πολλοί και μόνος σας περιορισμός είναι …η φαντασία σας! Ενδεικτικά αναφέρω ότι μπορείτε να τρέχετε μέσα στο dropbox φορητές εφαρμογές (portable applications) ώστε να έχετε συγχρονισμένες τις ρυθμίσεις τους σε πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές ή, με παρόμοια λογική, να διατηρείτε εκεί το προφίλ του Firefox. Ακόμη, το Dropbox μπορεί να χρησιμεύσει ως χώρος αποθήκευσης εικόνων και εγγράφων για το website ή το blog σας (εγώ τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά εκεί αποθηκεύω τις εικόνες του blog αλλά και μερικά από τα css του, γιατί είναι πιο πρακτική η ανάκτηση του url τους).

Το Dropbox με την δωρεάν εγγραφή προσφέρει 2GB αποθηκευτικού χώρου. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι λειτουργεί το σύστημα των referrals, σύμφωνα με το οποίο, για κάθε νέο χρήστη που εγγράφεται στο Dropbox χάρη σε εσάς, κερδίζετε επιπλέον 250ΜΒ έως ότου φτάσετε το όριο των 3 8 επιπλέον GB (σύνολο 5 10 GB δηλαδή). Επίσης, 250ΜΒ κερδίζει και ο νέος χρήστης, οπότε το κέρδος είναι αμοιβαίο.

Εάν λοιπόν θέλετε να με βοηθήσετε να κερδίσω κι εγώ κάποια έξτρα MB αλλά και να κερδίσετε κι εσείς με το «καλημέρα» 250ΜΒ, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στην εφαρμογή με κάποιο από τα παρακάτω links:

https://www.dropbox.com/referrals/NTM4NjM0OQ

και

https://www.getdropbox.com/referrals/NTQ4NjI4Njk

🙂

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.dropbox.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ