Μπορεί τα ebooks να παλεύουν ακόμη να κερδίσουν τους οπαδούς των παραδοσιακών, έντυπων βιβλίων, όταν ωστόσο η κουβέντα έρχεται στις εγκυκλοπαίδειες λίγοι θα διαφωνήσουν με το ότι ο ιδανικός τρόπος διανομής τους δεν μπορεί παρά να είναι ψηφιακός. Αυτό φαίνεται πως το συνειδητοποίησε ακόμα και η περίφημη Εγκυκλοπαίδεια Britannica, που μετά από 244 ολόκληρα χρόνια (κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1768) αποφασίζει να τερματίσει την έντυπη έκδοσή της και να εστιάσει στην διαδικτυακή της παρουσία.

Encyclopaedia Britannica on iPad

Ο Jorge Cauz, πρόεδρος της Encyclopaedia Britannica Inc., το εξηγεί καλύτερα:

Πρόκειται για μια τελετή μετάβασης στη νέα εποχή. Κάποιοι άνθρωποι θα στεναχωρηθούν και θα νιώσουν νοσταλγία. Αλλά τώρα έχουμε ένα καλύτερο εργαλείο στη διάθεσή μας. Ο ιστοχώρος ενημερώνεται συνεχώς, είναι πολύ πιο εύκολα επεκτάσιμος και περιλαμβάνει πολυμέσα.

Η τελευταία έντυπη σειρά της εγκυκλοπαίδειας, στην συγγραφή της οποίας συμμετείχαν πάνω από 4.000 συντάκτες, περιλαμβάνει ενημερώσεις που φτάνουν μέχρι και το έτος 2010. Το κατά πόσο, πάντως, το britannica.com θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την, καθιερωμένη πλέον, Wikipedia, είναι κάτι που δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.

Πηγές: Britannica Blog, TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Μετά από 244 χρόνια, η Εγκυκλοπαίδεια Britannica τερματίζει την έντυπη έκδοσή της

  1. Pingback: Η Εγκυκλοπαίδεια του μέλλοντος, όπως τη φαντάστηκαν το 1982

  2. Pingback: Συνεργασία του Bing με την Εγκυκλοπαίδεια Britannica

Comments are closed.