Πριν από λίγες μέρες είδαμε ότι το Facebook εξαγόρασε το Face.com, κάνοντας δική του την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων που πρόσφερε η εταιρεία και σκοπεύοντας να την βελτιώσει και να την χρησιμοποιήσει εκτενέστερα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το κοινωνικό δίκτυο αξιοποιούσε ήδη την συγκεκριμένη τεχνολογία για να προτείνει στους χρήστες γνωστά πρόσωπα κατά την διαδικασία επισήμανσης (tagging) των φίλων τους στις φωτογραφίες.

Τί ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι εάν κάποιος φίλος σας έχει ανεβάσει στο προφίλ του μια φωτογραφία στην οποία βρίσκεστε κι εσείς, το Facebook τον βοηθάει να σας αναγνωρίσει, προτείνοντάς του να σας κάνει tag (και βελτιώνοντας, κατά συνέπεια, τον αλγόριθμό του στο να σας αναγνωρίζει καλύτερα όταν σας συναντά).

Facebook Photo tagging

Το άκομψο της υπόθεσης είναι ότι το Facebook δεν ζητά την άδειά σας για να προβάλλει σε τρίτους τις προτάσεις του αλλά, σύμφωνα με την συνηθισμένη τακτική του, φέρνει την συγκεκριμένη λειτουργία προ-ενεργοποιημένη. Μάλιστα, όπως εξηγεί η εταιρεία ασφαλείας Sophos, οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απενεργοποιήσουν τις προτάσεις προς τους φίλους.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που είσαστε από αυτούς που δεν νιώθουν άνετα να βλέπουν τις φωτογραφίες τους να συνδέονται με το όνομά τους, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις απορρήτου (Privacy Settings).
  • Βρείτε το «Προφίλ και προσθήκη ετικετών» (Timeline and Tagging) και πατήστε «Επεξεργασία ρυθμίσεων» (Edit settings).
  • Στην επιλογή «Ποιοι βλέπουν προτεινόμενες ετικέτες όταν ανεβαίνουν φωτογραφίες με άτομα που σας μοιάζουν;» επιλέξτε το «Κανένας».

Facebook Privacy settings

Έτσι, μπορεί να μην εμποδίζετε το Facebook να συλλέγει δεδομένα για την εμφάνισή σας, αλλά τουλάχιστον του έχετε δηλώσει πως δεν θέλετε να χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά.

via Sophos

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ