Η διαμάχη του Facebook με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) σχετικά με μια σειρά θεμάτων παραβίασης της ιδωτικότητας των χρηστών του, φαίνεται πως λήγει με το κοινωνικό δίκτυο να μπαίνει υπό 20ετή εποπτεία και να περνά κάθε δύο χρόνια από ειδικούς ελέγχους. Εάν ο προτεινόμενος συμβιβασμός περάσει, το Facebook θα υποχρεώνεται να δίνει στους χρήστες την δυνατότητα να επιλέγουν το εάν θα αποδεχτούν ή όχι τις μελλοντικές αλλαγές στους όρους χρήσης της υπηρεσίας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, όπου οι αλλαγές πρώτα εφαρμοζόταν και ο χρήστης ήταν αυτός που είχε εκ των υστέρων την ευθύνη να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις εάν θεωρούσε ότι δεν του ταίριαζαν.
Αυτό στο οποίο έχει ενδιαφέρον, όμως, να σταθούμε είναι οι 8 παραβιάσεις στις οποίες έχει υποπέσει το Facebook και προκάλεσαν την παρέμβαση της FTC:
- Αν και το Facebook είχε υποσχεθεί στους χρήστες του ότι πρόσβαση στις πληροφορίες τους είχαν λίγοι μόνο άνθρωποι εντός της υπηρεσίας, αποδείχτηκε ότι τρίτες εφαρμογές είχαν επίσης αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές.
- Πληροφορίες που το Facebook είχε αναφέρει πως θα ήταν ιδιωτικές, όπως οι λίστες φίλων, έγιναν δημόσιες.
- Το Facebook ζητούσε την άδεια των χρηστών κάθε φορά που άλλαζε τις πληροφορίες που αφορούσαν τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητάς τους και εφάρμοζε αυτές τις αλλαγές ακόμη και σε περιεχόμενο που είχε ήδη εισαχθεί στην υπηρεσία.
- Αν και το Facebook ισχυριζόταν πως οι τρίτες εφαρμογές έχουν πρόσβαση μόνο στα στοιχεία των χρηστών που τους είναι απολύτως απαραίτητα προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν, αποδείχτηκε πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.
- Κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2008 έως τον Μάιο 2010 υπήρξαν περιστατικά κατά τα οποία το αναγνωριστικό (User ID) ενός χρήστη που έκανε κλικ σε μία διαφήμιση ήταν προσβάσιμο από τον διαφημιστή. Αυτό ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του Facebook, που διαβεβαίωνε ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες με διαφημιστές.
- Το πρόγραμμα πιστοποίησης εφαρμογών (Verified Apps), που υποτίθεται πως πιστοποιούσε την ασφάλεια της εφαρμογής ή του ιστοχώρου του δημιουργού της, φαίνεται πως ήταν μόνο για τα μάτια του κόσμου, αφού στην πραγματικότητα δεν γινόταν κάποιος ειδικός έλεγχος.
- Αν και το Facebook δήλωνε στους χρήστες του ότι είχαν την δυνατότητα να διαγράψουν κάθε φωτογραφία ή βίντεό τους από την υπηρεσία, κάθε ένα από τα αρχεία διέθετε ένα μοναδικό URL μέσω του οποίου, θεωρητικά, αυτά θα μπορούσαν να επανέλθουν.
- Η FTC αμφισβητεί, τέλος, την δήλωση του Facebook ότι συμμορφώνεται με το US-EU Safe Harbor Program, ένα πλαίσιο λειτουργίας που δίνει στις αμερικανικές εταιρείες τη δυνατότητα να μεταφέρουν δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ με τρόπο που να μην παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το Facebook δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει να αντιμετωπίζει πολλά από τα παραπάνω ζητήματα, ενώ ο ίδιος ο Mark Zuckerberg δήλωσε αποφασισμένος να κάνει το Facebook ηγέτη σε ό,τι αφορά την διαφάνεια και τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Κι αν αυτό είναι σίγουρα μια βελτίωση για το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως από τη στιγμή που οι ρυθμίσεις αφορούν μόνο τις μελλοντικές αλλαγές της υπηρεσίας και όχι αυτές που έχουν ήδη γίνει, καταλήγουν, ουσιαστικά, να έχουν πολύ μικρή αξία για τον χρήστη.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την EPIC, την ομάδα της οποίας τα παράπονα ήταν που έφεραν την υπόθεση στην προσοχή της FTC, το Facebook θα έπρεπε να είχε υποχρεωθεί να επαναφέρει τις ρυθμίσεις απορρήτου των χρηστών του στην προ-2009 κατάσταση, κάτι που όμως, ασφαλώς, δεν συνέβη.
Πηγές: The Verge, ReadWriteWeb, Gawker
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ FREEWEIRD