Ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που ανακοίνωσε το Facebook στο συνέδριο f8 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν, μαζί φυσικά με το Timeline, η νέα έκδοση του Open Graph που επιτρέπει στους developers να ενσωματώνουν στις εφαρμογές τους τις δικές τους ενέργειες (Actions), αντί να περιορίζονται μόνο στο γνωστό Like. Η κοινοποίηση των ενεργειών αυτών θα γίνεται αυτόματα, χωρίς καμία παρέμβαση από τον χρήστη, πέρα από την αρχική του έγκριση κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής. Πέντε μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση, φαίνεται πως το Facebook είναι έτοιμο να παρουσιάσει τις πρώτες εφαρμογές που θα αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του AllThingsDigital, η παρουσίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και αύριο (18 Ιανουαρίου), κάτι που θα είναι συνεπές με ό,τι είχε πει το Facebook στους developers στα τέλη Δεκεμβρίου, ότι από τη στιγμή που το Timeline θα ενεργοποιούταν σε παγκόσμια κλίμακα, οι πρώτες Open Graph Actions θα ξεκινούσαν να εγκρίνονται μέσα στο Γενάρη.
Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν οι νέες ενέργειες είναι παρόμοιος με το “read” που ίσως έχετε συναντήσει ήδη στην εφαρμογή της Washington Post, όπου κάθε φορά που διαβάζετε ένα άρθρο της εφημερίδας μέσω της εφαρμογής, η ενέργεια εμφανίζεται αυτόματα στο Timeline σας χωρίς εσείς να έχετε προηγουμένως επιλέξει κάποιου είδους διαμοιρασμό ή να πατήσετε το Like.
Κι αν αναρωτιέστε τί είδους ενέργειες θα πρέπει να περιμένουμε, μερικά παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα “run” (τρέχω), “cook” (μαγειρεύω) ή “purchase” (αγοράζω), που θα μπορούσαν να εμφανίζονται αντίστοιχα όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή που καταγράφει μέσω GPS την άσκησή σας, όταν ολοκληρώνετε μια συνταγή από κάποιον ιστοχώρο μαγειρικής ή όταν αγοράζετε κάτι από ένα e-shop.
Αν και στη θεωρία η ιδέα ακούγεται ενδιαφέρουσα, στην πράξη ίσως να προκαλέσει συμφόρηση στη ροή ειδήσεων των χρηστών. Ακόμη περισσότερο, η ίδια η λογική που θέλει τον χρήστη να μοιράζεται αυτόματα κάθε λεπτομέρεια της ζωής του χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να εγκρίνει την δημοσίευσή της, δεν αποκλείεται να αποδειχτεί προβληματική και να προκαλέσει αντιδράσεις.
Πηγή: AllThingsDigital
Pingback: 3 τρόποι για να παρακάμψετε τους Social Readers του Facebook
Pingback: ShareNow: αυτόματος διαμοιρασμός στο Facebook για το website σας