Facebook

Μετά την υποχρεωτική αναβάθμιση των χρηστών του στο νέο προφίλ, σειρά είχαν οι Σελίδες του Facebook, που επανασχεδιάζονται ακολουθώντας την ίδια ακριβώς φιλοσοφία. Πέρα από τις αλλαγές στο στήσιμο, που πλέον δεν εκπλήσσουν καθώς ακολουθούν την λογική των προφίλ, οι διαχειριστές αποκτούν τη δυνατότητα να συνδέονται μέσω της Σελίδας και να δημοσιεύουν μέσω αυτής μηνύματα και σχόλια σε άλλες σελίδες. Έτσι, οι σελίδες μοιάζουν όλο και περισσότερο στη συμπεριφορά τους με έναν κανονικό λογαριασμό.

image

Όπως και στο νέο προφίλ έτσι και εδώ, στην κορυφή της κεντρικής στήλης εμφανίζονται οι τελευταίες φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα. Αυτό σημαίνει ότι με λίγη φαντασία μπορείτε και εδώ να κάνετε hack τις φωτογραφίες δημιουργώντας πρωτότυπες συνθέσεις.

Από εκεί και πέρα, η πλοήγηση γίνεται κάθετη και μεταφέρεται στην αριστερή στήλη, ενώ ο τοίχος εμφανίζει πλέον τις καταχωρήσεις που κρίνει ότι ενδιαφέρουν περισσότερο τον χρήστη, και όχι απλώς τις πιο πρόσφατες (για να πάρετε μια ιδέα του πώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός στα απλά προφίλ, δείτε το άρθρο «Πώς λειτουργούν τα Likes και τα Un-likes στο Facebook»).

Το πιο ενδιαφέρον ίσως χαρακτηριστικό είναι ότι οι διαχειριστές έχουν πλέον τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με το υπόλοιπο Facebook όχι μέσω του προσωπικού τους λογαριασμού, αλλά μέσω της σελίδας τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσα να δημοσιεύσω ένα σχόλιο στον τοίχο σας ως Freeweird, αλλά και να δω στη ροή ειδήσεών μου ειδοποιήσεις σχετικά με την δραστηριότητα των σελίδων με τις οποίες έχω αλληλεπιδράσει με αυτό τον τρόπο. Γενικά, η όλη φιλοσοφία θέλει τις σελίδες να συμπεριφέρονται σε μεγάλο βαθμό σαν να επρόκειτο για χρήστες.

Τέλος, το περιβάλλον διαχείρισης έχει εμπλουτιστεί με μερικές νέες επιλογές, πιο χαρακτηριστική από τις οποίες είναι η δυνατότητα επιβολής «λογοκρισίας» σε συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις που δεν θα θέλατε να χρησιμοποιούν οι χρήστες στα σχόλιά τους. Εναλλακτικά, στο “Profanity Blocklist” μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα τρία προκαθορισμένα επίπεδα λογοκριμένων όρων (χωρίς πάντως να διευκρινίζεται τί ακριβώς περιλαμβάνει το κάθε επίπεδο).

image

Σε γενικές γραμμές, οι αλλαγές είναι καλοδεχούμενες, με μόνο κακό το ότι αν έχετε φτιάξει κάποια παραμετροποιημένη σελίδα μέσω του Static FBML, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τη «συμμαζέψετε», καθώς ενδέχεται να μην χωράει πια στις νέες διαστάσεις που δίνουν μικρότερο χώρο στην κεντρική στήλη.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Νέος σχεδιασμός για τις Σελίδες του Facebook, με νέες δυνατότητες για τους διαχειριστές

  1. Pingback: Tweets that mention Νέος σχεδιασμός για τις Σελίδες του Facebook, με νέες δυνατότητες για τους διαχειριστές | Freeweird -- Topsy.com

  2. Pingback: Το Facebook αλλάζει τη διαχείριση και προβολή των φωτογραφιών | Freeweird

Comments are closed.