Facebook

Πολύ σκληρές για να πεθάνουν φαίνεται πως είναι οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο Facebook, αφού η οριστική διαγραφή τους αποδεικνύεται τελικά όχι και τόσο εύκολη υπόθεση. Για του λόγου το αληθές, φωτογραφία που διαγράφηκε τον Μάιο του 2009 παρέμενε αποδεδειγμένα στους servers του Facebook έως και πριν από λίγες μέρες, για ένα διάστημα μεγαλύτερο από 16 μήνες.

Συγκεκριμένα, η συντάκτης του Ars Technica, Jacqui Cheng αναφέρει πως η φωτογραφία που είχε διαγράψει στις 21 Μαΐου 2009 εξακολουθούσε να είναι διαθέσιμη online σε όποιον γνώριζε την ακριβής διεύθυνση του url της μέχρι και την 11η Οκτωβρίου 2010. Στο σχετικό άρθρο μάλιστα παραθέτει το απευθείας link στην εικόνα, την οποία πάντως μετά τη δημοσίευση, το Facebook έσπευσε να αφαιρέσει και πλέον το url δεν ισχύει.

Η απάντηση του Facebook σχετικά με το θέμα αναφέρει πως ακόμη κι αν η φωτογραφία δεν έχει χαθεί,

…πρακτικά είναι σαν να μην υπάρχει αφού ακόμα κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να την εντοπίσουμε, ακόμα κι αν το θέλαμε. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει όταν διαγράφει κανείς πληροφορίες από έναν σκληρό δίσκο.

Παρόλα αυτά, συμπληρώνεται ότι,

…η φωτογραφία παραμένει στo CDN (Content Delivery Network) για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα και εάν τυχαίνει κάποιος να γνωρίζει το ακριβές URL, μπορεί να τη δει.

Οι 16 μήνες δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «περιορισμένο χρονικό διάστημα» και το χειρότερο είναι πως δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση το μέγιστο όριο αναμονής πριν από τη διαγραφή. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Ars Technica, αναγνώστης ενημέρωσε πως μια φωτογραφία που είχε διαγράψει πριν από 2,5 χρόνια εξακολουθεί να είναι online ακόμα και σήμερα.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα με την είδηση αφού είναι γνωστή η νεφελώδης πολιτική του Facebook σε ο,τιδήποτε αφορά το θέμα των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Επιπλέον, υπάρχει πράγματι και το τεχνικό ζήτημα, αφού το CDN βελτιώνει μεν την ταχύτητα απόκρισης της υπηρεσίας, αλλά είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να διαγράψει άμεσα την πληροφορία από τους εκατοντάδες χιλιάδες servers στους οποίους μπορεί να φιλοξενείται.

Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα ακόμη καμπανάκι προς τους χρήστες ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στο τί ανεβάζουν, αφού σε αντίθεση με τον …αναλογικό κόσμο, στον ψηφιακό ό,τι ανεβαίνει, δύσκολα κατεβαίνει οριστικά.

Πηγή: Ars Technica

» Διαβάστε μια περιεκτική περιγραφή του πώς λειτουργεί το CDN (Content Delivery Networks), από το pestaola.gr

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Οι φωτογραφίες του Facebook μπορεί να παραμένουν online για πολλούς μήνες μετά τη διαγραφή τους

  1. Pingback: Facebook: όριο 30 ημερών για την οριστική διαγραφή των φωτογραφιών

Comments are closed.