Διαθέσιμη ως αναβάθμιση στους ήδη υπάρχοντες ή για κατέβασμα και εγκατάσταση στους νέους χρήστες της είναι η τελευταία σταθερή έκδοση του Firefox. Ο Firefox 13 είναι μία από τις πιο σημαντικές αναβαθμίσεις των τελευταίων μηνών για τον browser της Mozilla, αφού φέρνει μια σειρά από αξιόλογες νέες λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να περιμένετε, περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Επανασχεδιασμένη αρχική σελίδα που, εκτός από την γνωστή αναζήτηση στο Google, εμφανίζει κουμπιά γρήγορης πρόσβασης σε λειτουργείες όπως τα αγαπημένα, το ιστορικό, τα πρόσθετα και τις ρυθμίσεις του χρήστη. Στην ίδια περιοχή, επίσης, εμφανίζεται, όταν προκύψει ανάγκη, κουμπί επαναφοράς όλων των ανοιχτών tabs και παραθύρων που είχατε ανοιχτά πριν από κάποιον ανεπιθύμητο τερματισμό του browser.

Firefox 13

  • Επανασχεδιασμένη καρτέλα κατά το άνοιγμα νέας σελίδας, που ακολουθεί τα πρότυπα του Opera (που στη συνέχεια μιμήθηκε και ο Chrome) εμφανίζοντας με τη μορφή μεγάλων εικόνων τους ιστοχώρους που επισκέπτεστε συχνότερα. Εδώ μπορείτε να οργανώσετε τις σελίδες «καρφιτσώνοντάς» τες ώστε να μένουν πάντοτε ορατές, μετακινώντας τες ή διαγράφοντάς τες όταν δεν τις χρειάζεστε.

Firefox 13

  • Κατά το αρχικό φόρτωμα του browser και σε περίπτωση που είχατε ανοιχτές πολλές καρτέλες, αυτές φορτώνουν σταδιακά και μόνο όταν ο χρήστης τις επιλέξει, αντί για όλες μαζί. Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για νέα λειτουργία αλλά για αλλαγή, είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες προσθήκες του νέου Firefox, αφού βελτιώνει σημαντικά την αίσθηση ταχύτητας του browser.
  • Το πρωτόκολλο SPDY έρχεται ενεργοποιημένο από προεπιλογή, κάτι που επιτρέπει ταχύτερο φόρτωμα των ιστοχώρων που το υποστηρίζουν (ένας εκ των οποίων είναι και το Twitter).
  • Πληκτρολογώντας about:support στην μπάρα διευθύνσεων μπορείτε επαναφέρετε τον Firefox στις αρχικές του ρυθμίσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα αγαπημένα, κωδικούς, cookies και φόρμες που έχετε συμπληρώσει.

Firefox 13

Από εκεί και πέρα ο Firefox 13 φέρνει αρκετές ακόμη μικροαλλαγές και βελτιώσεις (π.χ. το ομαλό – “smooth” scroll είναι πλέον προεπιλεγμένο) και υπόσχεται να γίνει ο πιο γρήγορος και σταθερός Firefox που έχετε χρησιμοποιήσει. Εάν είσαστε ήδη χρήστης του browser η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί αυτόματα (ή επιλέγοντας Help / About Firefox) και θα ενεργοποιηθεί με την επόμενη επανεκκίνηση. Οι υπόλοιποι μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Firefox 13: αυτή τη φορά η αναβάθμιση είναι σημαντική

  1. Pingback: Κενό ασφαλείας στη σελίδα νέου tab του Firefox

Comments are closed.