OpenStreetMap

Η απόφαση της Google να χρεώνει όσους χρησιμοποιούν το API του Google Maps σε υπηρεσίες που ξεπερνούν τις 25.000 προβολές χαρτών τη μέρα μπορεί να μην επηρεάζει τους ιστοχώρους μικρής επισκεψιμότητας, δημιουργεί, ωστόσο, ένα σημαντικό έξοδο για τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες που στηρίζουν εκεί τη λειτουργία τους. Έτσι, μετά το Foursquare και την Apple, σειρά είχε η Wikipedia να εγκαταλείψει το Google Maps για χάρη του OpenStreetMap, το οποίο πλέον δυναμώνει, αποκτώντας, εκτός από μεγαλύτερη βάση χρηστών, και την υποστήριξη της Microsoft.

OpenStreetMap

Ο πρώτος πολύ μεγάλος παίκτης που αποφάσισε να φύγει από το Google Maps ήταν το Foursquare, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα και η Apple, που έπαψε να το χρησιμοποιεί στην εφαρμογή iPhoto για iOS. Σε αυτούς προστέθηκε τώρα και η Wikipedia, η οποία, όπως και οι υπόλοιποι, στράφηκε στο OpenStreetMap – που κατά σύμπτωση, αυτοαποκαλείται ως μια «Wikipedia για χάρτες».

Μπορεί το OpenStreetMap να απέχει ακόμα αρκετά από την λειτουργικότητα και τον όγκο δεδομένων του Google Maps, το γεγονός ωστόσο ότι θεωρείται ως η καλύτερη δωρεάν εναλλακτική στην υπηρεσία της Google του έχει δώσει ενδιαφέρουσες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτό συμβάλλει και η ανακοίνωση της Microsoft ότι θα βοηθήσει το εγχείρημα παρέχοντάς του πρόσβαση στις αεροφωτογραφίες του Bing. Μάλιστα, λέγεται πως η εταιρεία έχει επενδύσει και χρηματικά στο OpenStreetMap, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας σοβαρός αντίπαλος για το Google Maps.  

Πηγές: The Verge, Digital Trends, Cnet.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ