Η Google είχε αφήσει να εννοηθεί πως ετοίμαζε κάτι μεγάλο για το Google Maps και οι προσδοκίες τελικά δεν διαψεύστηκαν. Αυτό που ξεχωρίζει είναι, φυσικά, η προσθήκη 3D μοντέλων για ολόκληρες μητροπολιτικές περιοχές στο Google Earth, αλλά και η πολύ σημαντική δυνατότητα πρόσβασης στο Google Maps από την Android συσκευή σας χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο. Επίσης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η μεγάλη έμφαση και προτεραιότητα που δίνεται στα κινητά τηλέφωνα. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά…

Google Earth 3D

Η ιδέα της τρισδιάστατης απεικόνισης σε χάρτες δεν είναι κάτι καινούριο, πρόκειται ωστόσο για άκρως καλοδεχούμενη λειτουργία που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία χρήσης του Google Earth. Έτσι, η δημοφιλής εφαρμογή της Google θα περιλαμβάνει πλέον βελτιωμένα 3D μοντέλα ολόκληρων περιοχών, με τη δυνατότητα να γίνεται διαθέσιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες τόσο σε συσκευές Android όσο και σε αυτές που τρέχουν iOS.

Η έκταση που φιλοδοξεί να καλύψει η εταιρεία με αυτό τον τρόπο περιλαμβάνει περιοχές που ο συνολικός πληθυσμός τους αθροίζεται στα 300 εκατομμύρια ανθρώπων. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκδοση για PC θα καθυστερήσει κάπως, λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Google Maps Offline

Ιδιαίτερα σημαντική από πολλές απόψεις είναι η δυνατότητα offline πρόσβασης στους χάρτες του Google Maps – χωρίς να απαιτείται, δηλαδή, σύνδεση στο διαδίκτυο. Το νέο χαρακτηριστικό θα γίνει διαθέσιμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες στους χρήστες Android συσκευών σε 100 χώρες.

Το μέγιστο όριο δεδομένων που μπορεί να αποθηκεύσει τοπικά κανείς φτάνει τα 50ΜΒ, κάτι που ωστόσο αναμένεται να αποδειχτεί αρκετό για να καλύψει μεγάλες εκτάσεις, ενώ η λεπτομέρειά τους θα φτάνει σε επίπεδο δρόμου.

Street View Trekker

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την λεπτομέρεια στην απεικόνιση των διαδρομών, η Google ανακοίνωσε επίσης ένα νέο «μέσο» για το Street View, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά πεζοί άνθρωποι. Κουβαλώντας ειδικό εξοπλισμό, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να πάνε εκεί που τα οχήματα αδυνατούν να φτάσουν, και να φωτογραφίσουν σημεία που αυτή τη στιγμή παραμένουν «σκοτεινά» για το Google Maps.

Street View Trekker

Ακριβέστερη επισήμανση σημείων

Καθώς η ακρίβεια είναι πολύ σημαντική για μια σοβαρή υπηρεσία χαρτογράφησης, η Google πραγματοποίησε βελτιώσεις στην υπηρεσία Map Maker, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να αναφέρει ανακρίβειες ή να προσθέσει συμβουλές και σημειώσεις σχετικά με την ακριβή τοποθεσία ενός σημείου. Έχοντας ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί στην Νότιο Αφρική και την Αίγυπτο, η νέα υπηρεσία θα είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες διαθέσιμη σε 10 ακόμη χώρες και συγκεκριμένα τις Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία και Ελβετία.

Με όλες τις παραπάνω αλλαγές η Google βελτιώνει σημαντικά μια έτσι κι αλλιώς αξιόλογη υπηρεσία και προλαβαίνει στην μάχη των εντυπώσεων την Apple, η οποία επίσης αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες μέρες τη δική της εφαρμογή χαρτογράφησης.

Πηγές: Google Blog, TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “3D Google Earth και offline Maps ανακοίνωσε η Google

  1. Pingback: Τα link του Σαββατοκύριακου

  2. Pingback: Android: 3D χάρτες στο Google Earth και offline πρόσβαση στο Maps

Comments are closed.