Με σύνθημα «Δημόσια δεδομένα, ανοικτά δεδομένα» ξεκίνησε η λειτουργία του geodata.gov.gr, μίας υπηρεσίας που έχει ως στόχο το άνοιγμα των δημόσιων γεωχωρικών δεδομένων στο ευρύ κοινό. Εδώ θα συγκεντρώνονται σταδιακά όλα τα γεωχωρικά δεδομένα της χώρας που είναι διαθέσιμα στην δημόσια διοίκηση, προκειμένου να είναι δυνατή και εύκολη η ανοιχτή διανομή τους σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η υπηρεσία, που προς το παρόν λειτουργεί σε beta φάση, είναι προϊόν της συνεργασίας του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”, του Ο.Κ.Χ.Ε. και της Ομάδας Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ενώ για την δημιουργία του site χρησιμοποιήθηκε Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό.

Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί δεδομένα από τα εξής Υπουργεία και Φορείς:

  • Ελληνική Στατιστική Αρχή
  • Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
  • Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας
  • Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  • Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
  • Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
  • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Για παράδειγμα η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. έχει διαθέσει δεδομένα για τα δημόσια κτήρια και τις πρωτεύουσες των νομών της Ελλάδας, ενώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαθέτει πληροφορίες για την ακτογραμμή της χώρας, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Adslgr.com, προς το παρόν υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε ό,τι αφορά το πλήθος των δεδομένων. Αυτό αποδίδεται αφενός στην έλλειψη καταγραφής κατοχής γεωχωρικών δεδομένων στον δημόσιο τομέα (δεν γνωρίζουμε ποια υπηρεσία έχει τι) και αφετέρου στον μέχρι σήμερα τρόπο διαχείρισης τους αφού η συντριπτική πλειονότητα των υπηρεσιών δεν διέθεταν στο κοινό τα δεδομένα αυτά και άλλες τα πωλούσαν.

Η κατάσταση αυτή ελπίζεται πως θα διορθωθεί με το νομοσχέδιο «Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

» Επισκεφθείτε το geodata.gov.gr

Πηγή είδησης: Adslgr.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ