Ένα νέο εργαλείο του Google Apps δίνει μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα στους διαχειριστές των domain, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν την κίνηση των e-mail που στέλνουν οι χρήστες τους. Πρόκειται για το Gmail log search, που εμφανίζει στον διαχειριστή κάποιες από τις βασικές πληροφορίες των e-mail που ανταλλάσσουν οι χρήστες του domain, χωρίς πάντως ποτέ να αποκαλύπτει αυτό καθαυτό το περιεχόμενό τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που μπορεί ο διαχειριστής να δει περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Τα βασικά στοιχεία ενός e-mail, όπως ο αποστολέας, ο παραλήπτης, το θέμα, η ημερομηνία και ο ειδικός αναγνωριστικός κωδικός (ID) του μηνύματος.
  • Το μέγεθος των συνημμένων.
  • Τον συνολικό χρόνο που διήρκεσε η διαδικασία αποστολής.
  • Την κατάσταση παραλαβής (εάν, δηλαδή, το e-mail στάλθηκε επιτυχώς ή επεστράφη λόγω αδυναμίας παράδοσης).

Πρόκειται για ιδέα που έχει σίγουρα λογική, αφού σε εταιρικά περιβάλλοντα (στα οποία κυρίως προορίζεται να χρησιμοποιείται το Google Apps), ο διαχειριστής θέλει συχνά να γνωρίζει, για λόγους που αφορούν τις αρμοδιότητες της δουλειάς του, τέτοιου είδους πληροφορίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι, όπως εξηγεί η Google, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είχε ζητηθεί πολλές φορές από τους διαχειριστές.

Η διάθεση της λειτουργίας θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την προτεραιότητα να δίνεται στο επί πληρωμή πακέτο της υπηρεσίας αλλά και στις εκδόσεις για Εκπαιδευτικούς και Κυβερνητικούς οργανισμούς.

Πηγή: Google Enterprise Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ