Έχοντας ανακαλυφθεί το 1947 αλλά χρονολογούμενα μεταξύ του 2ου και 1ου π.Χ. αιώνα και αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων 100 χρόνων, πέντε από τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους με λίγα μόνο κλικ. Κι αυτό γιατί το Ισραηλιτικό Μουσείο της Ιερουσαλήμ σε συνεργασία με τη Google ανέλαβε να τα ψηφιοποιήσει και να τα διαθέσει online.

dead-sea-scrolls2

Οι εικόνες των τεκμηρίων έχουν ανάλυση έως και 1.200 megapixels, επιτρέποντας στους χρήστες να εστιάσουν σε τέτοιο βάθος που θα μπορούσαν να εξετάσουν ακόμη και το δέρμα στο οποίο έχουν γραφεί. Στα χειρόγραφα εμφανίζεται η αγγλική μετάφραση κατά την επιλογή συγκεκριμένων χωρίων, ενώ το κείμενό τους είναι αναζητήσιμο και μέσα από την κεντρική μηχανή αναζήτησης της Google.

Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας περιλαμβάνουν 1000 περίπου Ιουδαϊκά χειρόγραφα σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, ανακαλύφθηκαν από ένα νεαρό Βεδουίνο βοσκό σε μια σπήλαια της ερήμου της Ιουδαίας και αποτελούν τα παλαιότερα γνωστά Βιβλικά κείμενα.

Πηγή: Google Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Με τη βοήθεια της Google, τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας ανεβαίνουν online

  1. Pingback: Λογισμικό υπόσχεται να αποκαλύψει τους συγγραφείς της Βίβλου

  2. Pingback: Εν αρχή ην η Google …που φέρνει online τις 10 Εντολές

Comments are closed.