Doodle” στα ελληνικά σημαίνει σκαρίφημα, άσκοπο γράψιμο: φανταστείτε τα ασυνάρτητα σκίτσα που ασυναίσθητα σχεδιάζετε κατά τη διάρκεια ενός βαρετού επαγγελματικού τηλεφωνήματος. Τα Doodle της Google, από την άλλη, είναι αυτές οι μικρές, αστείες και συχνά απρόβλεπτες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογότυπο της εταιρείας για να γιορτάσουν συγκεκριμένα γεγονότα ή να αποτίσουν φόρο τιμής σε καλλιτέχνες, επιστήμονες και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Η ιδέα του Doodle γεννήθηκε ήδη από το 1998, πριν καν η Google αποκτήσει και τυπικά εταιρική υπόσταση. Τότε, οι ιδρυτές της, Larry Page και Sergey Brin «πείραξαν» το λογότυπο για να δείξουν στον κόσμο ότι είχαν παρευρεθεί στο φεστιβάλ “Burning Man” που διεξάγεται κάθε χρόνο στην έρημο της Νεβάδα.

image

Το πιο καθοριστικό, ίσως, doodle ήρθε δυο χρόνια αργότερα, όταν το 2000 οι δυο τους ζήτησαν από έναν υπάλληλό τους να δημιουργήσει ένα doodle για την ημέρα της Βαστίλης (εθνική γιορτή για τη Γαλλία, καθώς σηματοδοτεί την κατάληψη της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου 1789, που συνέβαλλε στο να ξεκινήσει η Γαλλική Επανάσταση).

image

Η υποδοχή του από το κοινό ήταν τόσο θετική, ώστε οδήγησε στον διορισμό συγκεκριμένου ανθρώπου που θα αναλάμβανε υπεύθυνος για την δημιουργία των doodle, τα οποία πλέον άρχισαν να εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στην αρχική σελίδα της Google.

Με τον καιρό, η ανταπόκριση ήταν τόσο θετική που πλέον βλέπουμε πολλές δεκάδες doodle κάθε χρόνο (συγκεντρωμένα όλα μαζί σε μια δική τους σελίδα), με τη δημιουργία τους να έχει ανατεθεί σε ολόκληρη ομάδα από προγραμματιστές και σχεδιαστές (που αποκαλούνται “doodlers”).

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα μέλη της ομάδας να μιλούν για τη δουλειά τους και να εξηγούν το πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας τούς βοηθά να δημιουργούν συνεχώς ολοένα και πιο όμορφα και διαδραστικά doodle, αλλά και να αναφέρονται στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιτίας των εκατομμυρίων επισκέψεων που πρέπει να εξυπηρετούν κάθε φορά.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ