Μια αρκετά ενδιαφέρουσα προσθήκη πραγματοποίησε το Facebook στο Open Graph, την πλατφόρμα πάνω στην οποία δημιουργούνται οι εφαρμογές από τρίτους προγραμματιστές. Πρόκειται για την δυνατότητα αναφοράς (mention tagging) σε φίλους μας από το Facebook, ακόμη κι όταν γράφουμε μηνύματα σε εφαρμογές που δεν ανήκουν στο κοινωνικό δίκτυο.

Για παράδειγμα, εφαρμογές όπως αυτή του Foursquare θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τη λειτουργία για να επιτρέψουν στους χρήστες να κάνουν mention τους φίλους τους απευθείας από το περιβάλλον της εφαρμογής.

design-guidelines-4[1]

Η λειτουργία είναι σημαντική γιατί από τη στιγμή που πραγματοποιείται η αναφορά, το όνομα του φίλου συνδέεται με το προφίλ του στο Facebook, οπότε αυτός ειδοποιείται για την αναφορά και η ιστορία υποβάλλεται για δημοσίευση στην χρονογραμμή (timeline) του. Ό,τι, δηλαδή, ισχύει ήδη με τις αναφορές εντός του Facebook, μόνο που τώρα θα μπορούν να γίνονται και εκτός του κοινωνικού δικτύου.

Το Facebook διευκρινίζει πως η λειτουργία δεν διακυβεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών, αφού για να μπορεί κανείς να κάνει mention κάποιον θα πρέπει να τον έχει οπωσδήποτε φίλο. Επίσης, αναφέρει πως πρόκειται για χαρακτηριστικό διαφορετικό από το ήδη υπάρχον action tagging, το οποίο προορίζεται για χρήση μόνο όταν δύο άνθρωποι πραγματοποιούν μαζί μια δραστηριότητα (π.χ. επισκέπτονται ένα εστιατόριο ή τρέχουν μαζί).

Αντίθετα το mention tagging μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε ο χρήστης θέλει να αναφέρει τον φίλο του σε κάποιο μήνυμα (π.χ. η πιο συνήθης περίπτωση είναι όταν θέλουμε να αναφέρουμε τα άτομα που εμφανίζονται σε μία φωτογραφία).

side-by-side-examples[1]

Σε περίπτωση που θέλετε να ενσωματώσετε το mention tagging στις εφαρμογές σας, βεβαιωθείτε ότι θα διαβάσετε τις σχετικές οδηγίες και κανόνες του Facebook.

Πηγή: Facebook Developers

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ