Μια νέα στρώση που ονομάζεται “Earth at Night 2012” (η Γη τη Νύχτα 2012) πρόσθεσε στην υπηρεσία του το Google Maps. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την NASA και την  Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, προσφέρει μια μοναδική άποψη των φώτων των πόλεων του πλανήτη όπως αυτά φαίνονται τη νύχτα.

Τα δεδομένα έχουν την κωδική ονομασία “Black Marble” (Μαύρος βώλος) και η λήψη των φωτογραφιών έγινε από τον δορυφόρο Suomi NPP σε διάστημα 9 ημερών τον Απρίλιο και 12 ημερών τον Οκτώβριο του 2012.

Μέσα σε 312 τροχιές, ο δορυφόρος συνέλαβε κάθε γωνία της επιφάνειας της γης και τα δεδομένα ενώθηκαν και δημιούργησαν μια ρεαλιστική αποτύπωση της νυχτερινής εικόνας του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από το Black Marble υπήρχε το “Blue Marble” (Μπλε βώλος), που περιλαμβάνει την αποτύπωση της εικόνας του πλανήτη κατά την διάρκεια της ημέρας. Το αυθεντικό Blue Marble, μάλιστα, πρόκειται για μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της γης, που τραβήχτηκε από αστροναύτες του Apollo 17 το 1972.

Νωρίτερα φέτος η NASA είχε κυκλοφορήσει το Blue Marble 2012, μια εικόνα του δυτικού ημισφαιρίου του πλανήτη που προοριζόταν ως αναβάθμιση της αυθεντικής.

Για να δείτε τη νέα, νυχτερινή στρώση του Google Maps επισκεφθείτε το earthbuilder.google.com.

Πηγή: TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ