Στα πλαίσια του «χειμερινού ξεσκαρταρίσματος», η Google ανακοίνωσε πως τερματίζει την δωρεάν υποστήριξη του Google Sync, μιας από τις πιο σημαντικές δυνατότητες συγχρονισμού e-mail μεταξύ διαφορετικών πλατφόρμων.  Αυτό σημαίνει πως μετά τις 30 Ιανουαρίου 2013 η σύνδεση μέσω του πρωτοκόλλου Exchange ActiveSync (EAS) θα είναι πλέον δυνατή μόνο για τους χρήστες των επί πληρωμή πακέτων του Google Apps.

Μεγάλος χαμένος από την έκβαση αυτή – εκτός, φυσικά, από τους ίδιους τους χρήστες – είναι η Microsoft, αφού το συγκεκριμένο πρότυπο χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του Gmail με τις ενσωματωμένες εφαρμογές διαχείρισης e-mail των Windows 8, Windows RT και, ίσως το πιο σημαντικό, των Windows Phone.

Φυσικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα σύνδεσης μέσω IMAP, που όμως υστερεί στο ότι δεν υποστηρίζει ειδοποιήσεις μέσω push, ενώ δεν ενημερώνεται άμεσα, αλλά κάθε 15 λεπτά.

Αντ’ αυτού η Google προτείνει τη χρήση του CardDAV, το οποίο όμως η Microsoft δεν υποστηρίζει. Αντίθετα, η Apple διαθέτει σχετική υποστήριξη τόσο για το CardDAV όσο και για το CalDAV (το αντίστοιχο πρωτόκολλο για τον συγχρονισμό ημερολογίων). Επίσης, στο iOS υπάρχει ήδη επίσημη εφαρμογή του Gmail, γι’ αυτό και εκεί το πρόβλημα δεν είναι τόσο σημαντικό. Αντίθετα, η ίδια η Google έχει ξεκαθαρίσει πως εφαρμογή Gmail για Windows Phone και Windows 8 δεν πρόκειται να δούμε στο άμεσο μέλλον.

Με μια πρώτη ματιά θα υπέθετε κανείς πως η κίνηση της Google οφείλεται στο ότι δεν θέλει να πληρώσει στη Microsoft το ποσό που απαιτείται για την αδειοδότηση του πρωτοκόλλου. Αυτό, όμως, αναιρείται από το γεγονός ότι διατηρεί πλήρη υποστήριξή του στις επί πληρωμή εκδόσεις του Google Apps. Αντίθετα,πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα που η εταιρεία αποφασίζει να περιορίσει μέρος των δυνατοτήτων στις υπηρεσίες της για όσους δεν πληρώνουν για να τις χρησιμοποιούν (αφού, λίγες μέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί ο τερματισμός της δωρεάν έκδοσης του Google Apps σε επιχειρήσεις).

Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως το όλο θέμα αποτελεί συνέχεια μιας ευρύτερης κόντρας μεταξύ των δύο εταιρειών, που βρίσκονται αντιμέτωπες σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Μετά από όλα αυτά, όλα δείχνουν πως η υποστήριξη του CardDAV αποτελεί πλέον μονόδρομο για την Microsoft, αφού η δημοτικότητα του Gmail είναι τέτοια που δεν της επιτρέπει να το αγνοήσει. Οι φανατικοί χρήστες των Windows Phone, πάντως, ήδη έχουν αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν σιγά-σιγά το Gmail για το ανανεωμένο Outlook.com.

Πηγές: TheNextWeb, ZDnet

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ