Ένας από τους γνωστούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με την κατασκευή ιστοσελίδων αφορά τις γραμματοσειρές που «επιτρέπεται» να χρησιμοποιήσουν. Κι αυτό γιατί οι γραμματοσειρές που θεωρούνται «ασφαλείς για το διαδίκτυο» (web safe fonts) είναι λίγες και πολύ συγκεκριμένες. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται αρκετά η τεχνική της ενσωμάτωσης των γραμματοσειρών επάνω στο ίδιο το website, ώστε να φορτώνουν απευθείας από εκεί χωρίς να είναι απαραίτητο να βρίσκονται εγκατεστημένες στον υπολογιστή του χρήστη.

Το Google Font Directory (beta) είναι ένας δωρεάν κατάλογος της Google που προσφέρει μια σειρά από δωρεάν, open source γραμματοσειρές τις οποίες μπορεί κανείς πολύ εύκολα και με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις να ενσωματώσει στο website ή το blog του ή ακόμα και να κατεβάσει για τοπική χρήση.

Η λογική με την οποία λειτουργεί η ενσωμάτωση έχει ως εξής: κατά την πρώτη φορά που θα επισκεφτεί την ιστοσελίδα σας ο επισκέπτης, ο browser του θα κατεβάσει την γραμματοσειρά και θα την αποθηκεύσει στη μνήμη του (cache). Για το λόγο αυτό, την πρώτη φορά που θα φορτώσει η σελίδα που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη γραμματοσειρά, ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς. Βέβαια η καθυστέρηση είναι πολύ μικρή και στις περισσότερες περιπτώσεις μάλλον θα είναι ανεπαίσθητη, εκτός κι αν χρησιμοποιείτε πολλές διαφορετικές ενσωματωμένες γραμματοσειρές στην ίδια σελίδα. Επίσης έχετε υπόψη ότι εάν με τον καιρό όλο και περισσότερα websites αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική, το πιθανότερο θα είναι ο χρήστης να έχει ήδη εγκατεστημένη τη γραμματοσειρά από κάπου αλλού.

specimencharsetdescriptiongetcode

Προς το παρόν το Google Font Directory έχει τα εξής μειονεκτήματα (προσωρινά ελπίζω):

  1. Ο αριθμός των διαθέσιμων γραμματοσειρών είναι μικρός (18 τη στιγμή που γράφεται το άρθρο). Βέβαια, το ότι η υπηρεσία είναι της Google δίνει βάσιμες ελπίδες ότι στο μέλλον θα μεγαλώσει.
  2. Οι ελληνικοί χαρακτήρες προς το παρόν απουσιάζουν από τις πρώτες αυτές γραμματοσειρές – ή τουλάχιστον από όσες είδα. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις διαθέσιμες γραμματοσειρές μόνο στην περίπτωση που θέλετε να γράψετε κείμενο με λατινικούς χαρακτήρες.
  3. Ενώ υποστηρίζονται όλοι οι δημοφιλείς σύγχρονοι browsers, ανεξαρτήτως λειτουργικού (Google Chrome 4.249.4+, Mozilla Firefox 3.5+, Apple Safari 3.1+, Opera 10.5+, Microsoft Internet Explorer 6+), η πλατφόρμα δεν υποστηρίζεται ακόμα σε συσκευές όπως iPhone, iPad, iPod και Android. Παρόλα αυτά, ο κώδικας που προσφέρεται στο χρήστη για την ενσωμάτωση περιλαμβάνει εναλλακτικές «ασφαλείς» γραμματοσειρές ακριβώς για τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.

Πέρα από αυτά οι διαθέσιμες γραμματοσειρές είναι όμορφες, η ενσωμάτωση και η χρήση τους πολύ εύκολη (αντιγραφή και επικόλληση δύο σειρών κώδικα) και η ταχύτητα εμφάνισής τους απολύτως ικανοποιητική – τουλάχιστον σε ό,τι δοκίμασα. Το ότι φιλοξενούνται στους servers της Google, άλλωστε, είναι από μόνο του εγγύηση.

Το Google Font Directory, αν και beta ακόμα, είναι ήδη μια πολύ ενδιαφέρουσα υπηρεσία που όσοι ασχολούνται με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων αξίζει σίγουρα να το έχουν υπόψη τους.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://code.google.com/webfonts

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ