Google+

Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που ρωτάμε με τί θέλετε να ξεκινήσουμε: με τα καλά νέα για το Google+ ή με τα κακά; Επειδή τα χάπι-εντ είναι ξεπερασμένα, ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα, που έχουν να κάνουν με δυο καινούρια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που ανακοίνωσε η Google για το κοινωνικό της δίκτυο: Το πρώτο αφορά την προβολή των αποτελεσμάτων αναζήτησης σε πραγματικό χρόνο την ώρα που δημοσιεύονται και το δεύτερο την πλήρη υποστήριξη #hashtags, που πλέον λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που έχουμε συνηθίσει και από το Twitter.

Έτσι, όταν ο χρήστης πραγματοποιεί μια αναζήτηση στο Google+ τα αποτελέσματα που θα φορτώσουν θα εμφανίζουν δυναμικά τα νέα άρθρα όταν αυτά προστίθενται, χωρίς να χρειάζεται ανανέωση της σελίδας. Για να το καταλάβετε καλύτερα, όμως, δείτε το βίντεο που ακολουθεί μετά την επόμενη παράγραφο.

Συνδεδεμένη με την λειτουργία της αναζήτησης είναι και η υποστήριξη hashtags, αφού πλέον ο χρήστης μπορεί να τα εισάγει στο μήνυμά του και αυτά να δημοσιεύονται ως link που θα οδηγεί στα σχετικά αποτελέσματα (οι συστηματικοί χρήστες του Twitter είναι ήδη εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό).

Και οι δύο αλλαγές βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό το Google+, δίνοντας στους χρήστες του την ευκαιρία να το αξιοποιήσουν ακόμη καλύτερα όχι μόνο ως μέσο κοινωνικής αλληλεπίδρασης αλλά και ως μέσο ενημέρωσης.

…και η γκάφα

Πάμε τώρα στα δυσάρεστα για την Google νέα, που αφορούν τη γκάφα στην οποία υπέπεσε υπάλληλός της, όταν κοινοποίησε κατά λάθος στο δημόσιο προφίλ του μια μακροσκελή και ιδιαίτερα καυστική κριτική για το Google+.

Πρόκειται για τον Steve Yegge, που προηγουμένως εργαζόταν στην Amazon και που σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήθελε να κοινοποιήσει το κείμενό του μόνο εσωτερικά, στον κύκλο που διατηρεί με επιλεγμένους συναδέλφους του, αλλά κατά λάθος το δημοσίευσε σε όλους όσους τον ακολουθούσαν (αυτό από μόνο του είναι πλήγμα για την εικόνα που βγάζει προς τα έξω το Google+ ως προς την ευχρηστία του).

Η διαδικασία προσλήψεων της Amazon είναι «εκ θεμελίων λανθασμένη» και ο CEO της, Jeff Bezos «κάνει τύπους που έχουν εμμονή με το να ελέγχουν τα πάντα (control freaks) να μοιάζουν με μαστουρωμένους χίπις». Αλλά τουλάχιστον η Amazon, η Microsoft και η Apple κατανοούν τις πλατφόρμες.

Από την άλλη το Google+ είναι ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα της πλήρους αποτυχίας της Google να κατανοήσει τις πλατφόρμες, σε αντίθεση με το Facebook που δείχνει ότι κατανοεί καλύτερα τους κανόνες του παιχνιδιού. 

Αυτό είναι πάνω-κάτω το ζουμί των όσων γράφει ο Yegge σε ένα κείμενο που ξεπερνά τις 4000 λέξεις και που για κάποιο λόγο παραμένει online από άλλο μέλος του Google+ που ισχυρίζεται πως έχει πάρει για αυτό τη σχετική άδεια του συντάκτη.

image

Το κείμενο του Yegge θα μπορούσε να είναι μια σκληρή μεν αλλά θεμιτή κριτική στην εταιρεία αν δεν ήταν ο ίδιος εργαζόμενος σε αυτή και αν δεν χρησιμοποιούσε, ασφαλώς, ένα τόσο …ανεπίσημο ύφος. Δεν ξέρω κατά πόσο το μέλλον του στη Google μετά από αυτό το περιστατικό κινδυνεύει ή όχι, μπορεί όμως να παρηγορηθεί στη σκέψη ότι τουλάχιστον τώρα το προφίλ του στο Google+ θα αποκτήσει πολύ περισσότερους ακόλουθους.

Πηγές: ReadWriteWeb, The Seattle Times

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ